Asiakastarina: Olarin Eräkotkat – Wild Eagles ry

 

Kirjoittaja: Timo Muttonen, lippukunnanjohtaja

Olarin Eräkotkat – Wild Eagles ry on Espoon Opinmäessä toimiva monikulttuurinen ja kaksikielinen partiolippukunta, jolla on 120 jäsentä. Lippukunnan hallitus johtaa pariakymmentä aikuista vapaaehtoista sekä järjestää toimintaa ja partiokasvatusta noin sadalle lapselle ja nuorelle. Lippukunnan kasvun varmistamiseksi hallitus kehittää itseään sekä koko lippukuntaa toimimaan paremmin missiomme toteutumiseksi. Meille tärkeää ovat partion arvot, kestävä kehitys, ympäröivä luonto ja monikulttuurinen toiminta. Missiomme tiivistetysti on Pelastaa Maailma.

Topaasia ja Jussi ovat tuttuja minulle työstäni kasvuyritysten kanssa. Lippukunnanjohtajana minun oli helppo valita Topaasia, koska olen nähnyt Topaasian toimivuuden työssäni. Pidimme hallituksen kanssa kehittämistapaamisen etänä ja käytimme Topaasiaa kirkastamaan tekemisemme ydintä ja sitä mikä vie meitä vapaaehtoistoimijoita eteenpäin kohti tavoitteita. Lopputuloksena toivoimme löytävämme sen tekemisen ja ajatuksen, jota ylläpitämällä ja kehittämällä saisimme parhaan buustin tehdä vapaaehtoistyötä.

Valitsimme pakaksi Työyhteisön ja näkökulmiksi Innostavimman, Haastavimman ja Edistävimmän asian. Lopputulokseksi nousi innostuneisuuden ylläpitäminen, joka meille tarkoittaa jaksamista, onnistumista ja yhteisöllisyyttä. Lopputulosta peilaten teimme vuoden 2021 tavoitteet ja toimenpiteet, joilla hallituksena selviämme parhaiten ensi vuodesta. Pidän pelin loppuvaiheesta, jossa määrätietoisesti ohjataan tekemään toimintasuunnitelma asioiden etenemiseksi. Topaasia ei jätä mitään leijumaan ilmaan.

Hyöty oli selkä ja konkreettinen. Meillä on nyt asia, johon me sitoudumme ja joka ohjaa hallituksen työtä ja sen jäseniä lippukunnan eri tehtävissä. Erinomainen asia oli se, että kaikki osallistuivat ja pääsivät sanomaan omat tuntonsa ja mielipiteensä. Topaasia oli helppokäyttöinen, käyttöliittymä toimi mallikkaasti ja keskustelut korteista ja äänestämisestä johti erinomaisiin huomioihin. Hallituksemme on hyvin monimuotoinen ja pelkkä ikäero on 17-59-vuoden välillä. Kokemusta johtamisesta on paljon. Partiossa johtamiskokemukset ja johtajuuden ensiaskeleet otetaan heti 7-vuotiaana sudenpentuna.

Topaasia sopii erinomaiseti vapaaehtoistyön kontekstiin. Haasteen ja kehittäiskohteet eivät eroa yritysmaailmasta. Painotukset järjestötyön ja busineksen välillä ovat toki erilaiset. Kortteja on helppo mukauttaa vapaaehtoistyön kieleen ja fasilitointi on tuttu menetelmä meille partiolaisille. Partiolaiset ovat siitä ihania, että kokeilunhalua on paljon. Olin todella iloinen session tekemisen meiningistä ja siitä kuinka porukka heittäytyi mukaan. Koronan takia olemme siirtyneet digitaaliseen maailmaan vauhdilla ja Topaasia on hyvä esimerkki toimivasta digitaalisesta kehittämistavasta.

Suosittelen lämpimästi Topaasiaa kaikille vapaaehtoisorganisaatioille. Korttipakkoja on monta ja sieltä löytyy oikeita alueita, joissa meillä on kehittämisen paikka. Jussilla on erinomainen kyky tunnista haasteet ja auttaa asiakasta valitsemaan oikea pakka. Ohjeet ovat selkeät ja Jussilta saa tukea. Olen johtanut partiossa yli 40-vuotta ja Topaasia on yksi näppärimmistä välineistä ihan kaikilla tasoilla, valtakunnallisista järjestöistä ruohonjuuritasolle, parantamaan toiminnan laatua.

Olarin Eräkotkat-Wild Eagles ry

Timo Muttonen


Lippukunnanjohtaja


timo.muttonen@erakotkat.fi

www.erakotkat.fi