Vieraskynässä Suvi Widgrén – Mikä on yrittäjyydessä haastavinta ja innostavinta?

Sain kunnian olla mukana Topaasian järjestämässä webinaarissa. Teemana oli yrittäjyys ja aiheeseen johdatteli hienosti meidän kaikkien tuntema super yrittäjä Kim Väisänen. Hän jos kuka on päässyt näkemään yrittäjyyden nousut ja laskut. Lisäksi näkökulmaa antoi Suomen yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen ja Topaasian co-founder Jussi Galla!

Itse aikoinaan tutustuin Jussiin kun oman kymmenen vuoden yrittäjyyden ja exitin jälkeen maailmanympärysmatkalla Chilessä tajusin, että mullahan on ostettuna Nordic Business Forumiin lippu ja päätin sen lahjoittaa jollekin yrittäjälle, joka osaa parhaiten perustella miksi juuri hänen kannattaisi päästä NBF:ään inspiroitumaan. Jussin perustelut olivat sydäntä sykähdyttävät. Yrittäjyyden ydin, eli intohimo välittyi vahvasti.

Näin seitsemän vuotta myöhemmin ajateltuna lippu meni täysin oikeaan osoitteeseen. Topaasia kasvaa ja kehittyy ja olen itsekin sitä hyödyntänyt eri porukoissa dialogiin, jossa halutaan kaikkien ääni kuuluviin ja löydettäisiin yhteinen näkemys missä ollaan ja mitä tulisi seuraavaksi tehdä. Viime vuosina dialogin merkitys onkin korostunut oman yrityksen haasteissa, joista ei tunnu tulevan loppua.

Webinaarissa etsittiin yrittäjyyden haastavimpia ja innostavimpia asioita – Ennustaminen nousi suureksi haasteeksi

Yrittäjille jokainen ”hiukseton bisneskonsultti” sanoo kiinnitä huomio riskeihin ja pyri varautumaan niihin. Jos katsotaan viimeisiä vuosia: Korona, komponenttipula, sota polttoaine- ja energiakriisi, rakennus- ja metsäteollisuuden taantuma, inflaatio, korkojen nousut ja nyt lähes sulkeutuneet rahoitusmarkkinat ja viimeisimpänä poliittisen lakot, jotka laittoivat Suomen kiinni lähes kahdeksi kuukaudeksi (unohdinko jonkun?).

Jos jonkun riskikartta on tunnistanut nämä asiat, niin olisiko meillä yhtään yrittäjää? Vahvasti epäilen.

Oma pää on pysynyt kylmänä, koska sekopäisenä yrittäjänä vain hoen itselleni ”Kyllä se tästä, kyllä se kohta, kyllä se aurinko paistaa myrskyn jälkeen, lopussa kiitos seisoo, uhkissa on mahdollisuuksia, vahvat kestää, nyt koetellaan..”ja kaikkea muutakin täysin epärelevanttia, mutta yrittäjänä kun on rahat kiinni yrityksessä ja olet antanut koko sielusi yritykselle ja sen kasvulle niin eihän sitä muuta voi. Pakko perkele yrittää!

Innostavammaksi asiaksi nousi useampikin asia, mutta johtajuus ylitse muiden

Tulevaisuus, tavoitteet, missio ja johtaminen. Itselle johtamisen tärkeys on korostunut yrittäjyyden ensimmäisistä päivistä saakka. Substanssiosaamista minulla ei ole ollut yhteenkään alaan, jossa olen yrittäjänä toiminut. Rupesin vaatekauppiaaksi, enkä ollut päivääkään töissä vaatekaupassa. Ravintolabisneksen lähtökohdat olivat siinä, että osaamiseni rajoittui purkkihernekeiton valmistukseen ja kuljetusbisneksestä en ymmärtänyt hölkäsen pölläystä, muuta kun sen verran että pysyn siitä kaukana, kun koko lapsuuden pääsi näkemään perheyrittäjyyden touhua kotosalla.

Aina olen ollut kiinnostunut kuitenkin ihmisistä ja heidän osaamisestaan. Olen siis onnistunut palkkaamaan osaavia ihmisiä ympärille ja yhdessä on tullut onnistumisia. Johtaminen on se miksi jaksan tehdä tätä. Ihmiset yllättävät positiivisesti, on lähdetty nollasta tai on tehty muutosjohtajuuden kautta. Olen dialogin voimalla saanut ihmiset ymmärtämään miksi pitää tehdä eri tavalla kuin ennen. Miksi vaikka tavoitellaan kasvua. Johtaminen on ihmisyyden vaikein laji. Muut ihmiset pitää saada motivoitua tekemään niitä asioita jotka on itselle tärkeitä.

Onko B2B ja B2C bisneksissä eroja?

Kuulijat antoivat webinaarissa palautteen, että B2C näkökulma jäi uupumaan. Minun kokemukseni on itseasiassa vahvempi juurikin kuluttajabisneksessä kuin B2B puolella. En juurikaan näe niissä eroja. Perusasiat on molemmissa samat ja kummatkin on oltava kunnossa. Tässä kolme tärkeintä asiaa, jotka eivät eroa ollaanko B2B vai B2C puolella;

1. Ihmiset

Rakenna paras mahdollinen tiimi ja anna heille inspiroiva visio ja missio. Anna heidän loistaa ja löytää koko potentiaalinsa.. Meissä kaikissa on enemmän mitä päällepäin näkyy! Yleensä johtajat vain pilaavat ihmiset, laittamalla heidät johonkin muottiin. Sanomalla liian tarkasti miten pitää tehdä, kun enemmänkin johtajan pitäisi osata sanoittaa mitä halutaan saada aikaiseksi.

Jokainen ihminen on tärkeä ja jokaisella tulisi olla tavoitteet ja asiakkaat vahvasti mielessä. Varmista että ihmiset rakentavat katedraalia eivätkä vaan kanna tiiliä. p.s vinkki: Älä palkkaa ikäviä ihmisiä. Tästä Kimikin puhui. Sinä määrittelet mitä se tarkoittaa. Tämä on täysin sama sekä B2B että B2C puolella.

2. Myynti

Älä ikinä laiskottele myynnin suhteen! Samanlaista myyntiä on tehtävä niin kivijalassa, verkossa kuin asiakastapaamisissakin. Rohkeaa ja vahvaa asiakkaiden etsintää ja ihminen ihmiseltä kohtaamisia. Ihminen ostaa aina ihmiseltä ja brändityö ja markkinointi tukee tätä. Me myytiin Vilassa (vaatekauppa) VIP-iltoja yrityksille ja Rekka Groupissa etsitään asiakastarpeita yksilöille. Niin se vaan toimii.

3. Kate

On se business mikä tahansa niin opettele sen alan talouden lainalaisuudet. Pelkkä myynti ei riitä vaan kulujen on oltava balanssissa suhteessa liikevaihtoon. Sehän tästä yrittäjyydestä tekeekin niin pirun vaikeeta. Varsinkin näillä perinteisillä aloilla, kun varsinaisesti ei puhuta mistään skaalautuvasta bisneksestä. Pikavoittoja on turha hakea. Ja välillä tuntuukin, että moni lähtee yrittämään pelkkä EXIT mielessä.

Yrittäjyyteen kuuluu valtavasti epävarmuuksia ja miljoonan tuhlaaminen on yllättävän helppoa, mutta sen tekeminen äärimmäisen vaikeeta. Siksi sun pitää saada kiksejä myös siitä tekemisestä ja yrittämisestä. Ja vaikka se ei ole ihan normaalin ihmisen elämää, niin silti me yrittäjät ollaan ihan tavallisia ihmisiä. Emme ole kuolevaisia ja siksi elämä on tässä ja nyt eikä vasta sitten kun…

Yrittäjyyshän on mahtavaa kun menee hyvin ja vähintäänkin jännää, kun menee päin persettä.