Voittava joukkue – keskustelupeli urheilujoukkueille ja seuroille

Voittava_joukkue_kansikuva

Voittava joukkue – on keskustelupeli urheilujoukkueille, seuroille ja valmentajille, jotka haluavat kehittää joukkueensa toimintaa rakentavasti keskustellen ja pelikortteja lätkien. Peli on tehty sisältöyhteistyössä Kati Kuoksan kanssa, joka on vuorovaikutteisen viestinnän asiantuntija ja intohimoinen pallopelien pelaaja.

Voittava joukkue – peli sai alkunsa liiketoiminnan kehityksen ja urheilun yhdistelmästä

Kati ja Topaasia ovat tehneet aiemmin yhteistyössä liiketoiminnan kehitykseen tarkoitetun Osallistava strategia – pelin. Positiivisten kokemusten myötä Kati ehdotti, voisiko samanlainen tapa keskustella ja käsitellä asioita toimia myös joukkueurheilun parissa. Kati kertoo pelin taustasta:

“Itselläni on 35 vuoden jalkapallotausta ja suvusta löytyy paljon lentopalloilijoita. Kerran olin kuuntelemassa lentopallovalmentaja Olli Kuoksan luentoa ja huomasin, että liiketoiminnassa ja urheilujoukkueen johtamisessa monet asiat ovat yhteisiä, kun halutaan rakentaa voittava tiimi. Siitä syntyi ajatus, että voisiko pelin toteuttaa myös urheilujoukkueille ja urheilujoukkueen johtamisen näkökulmasta.”

Voittava joukkue -pakkaa rakentaessaan Kati hyödynsikin liiketoiminnan johtamisen osaamistaan, kokemustaan joukkueurheilusta, tekoälyä sekä Ollin valmennusmateriaaleja.

Millaisia asioita Voittava joukkue – pelissä käsitellään?

Voittava joukkue – pelissä käsitellään erinomaisen urheilujoukkuetoiminnan teemoja. Pelin teemat ovat holistinen valmennus, pelaajana kehittyminen, voittava kulttuuri ja mahdollisuudet.

Kati kertoo, että voittavalla joukkueella pitää tiettyjen ydinasioiden olla kunnossa, liittyen esimerkiksi valmentamiseen, joukkueen pelaajien keskinäiseen vuorovaikutukseen tai joukkuepelaajan ymmärrykseen oman motivaation johtamisesta. Tarvitaan myös ymmärrystä siitä, mikä on pelaajan oma rooli joukkueen tiimiytymisessä.

“Tietyt yhteiset ydinaiheet puhuttelevat urheilijaa riippumatta siitä, puhummeko voimistelijasta tai palloilijasta: Onko meillä kunnossa fyysiset tekijät? Psyykkiset tekijät? Onko meillä keskustelukulttuuria? Onko meillä psykologista turvallisuutta? Arvostammeko me toisiamme? Arvostammeko me vastustajaa? Mitkä ovat meidän joukkueemme arvot? Mitkä ovat meidän joukkueemme pelisäännöt? Ne ovat kaikilla omanlaisensa, mutta kaikissa joukkueissa tarvitaan näitä asioita”, Kati sanoo.

Voittava joukkue – peli on tarkoitettu kaikille urheilujoukkueille

Voittava joukkue – peli on tarkoitettu urheilujoukkueille lajista ja sarjatasosta riippumatta. Kati uskoo, että peli toimii niin juniori- ja puulaakitasolla, kuin ammattijoukkueissa:

“Peliä hyödyntää missä tahansa, jossa on tahtotilana olla voittava joukkue ja mukana on sellainen valmennusjohto, jolla on aito halu kehittää toimintaa ja kehittyä yhdessä joukkueensa kanssa”, Kati kertoo.

Esimerkkitilanteita Voittava joukkue pelin käyttämiseen:

  • Joukkue on uusi, ja tutustuminen on vaiheessa: valmentaja ei tunne joukkuettaan, joukkue ei tunne valmentajaa tai pelaajat eivät tunne toisiaan.

Pakan avulla on helppo lähteä keskustelemaan erilaisista asioista ja tunnistamaan kehityspisteitä kuin myös positiivisia asioita. Missä me olemme jo hyviä, ja missä me voimme kehittyä lisää? Peli auttaa sanoittamaan ymmärrystä jokaiselle tärkeistä asioista:

”Jos pelaajat nostavat Topaasiaksi eli kaikista tärkeimmäksi asiaksi esimerkiksi joukkueen sisäisen viestinnän, lähdetään yhdessä miettimään, missä meillä on haasteita ja missä me onnistumme tällä hetkellä hyvin. Mietitään yhdessä, että mitkä olisivat ne toimenpiteet, joilla me tätä viestintää voimme yhdessä parantaa, ja mitä se meidän joukkueessamme tarkoittaa. Millaisiin asioihin me haluamme sitoutua? Kuka vastaa ja missä aikataulussa? Pelin avulla saadaan aikaan keskustelua, millaista palautetta kukin haluaa saada ja miten tai millaista palautetta itse annamme. Näistä on todella tärkeää keskustella joukkueen kesken. Pelissä päästään konkretian tasolle Topaasian avulla”, Kati kertoo esimerkin omaisesti.

  • Systemaattisena kehittämisen työkaluna pitkin kautta

Peliä voi pelata vaikka kauden alussa tai kerran puolessa vuodessa ja pelisessioiden avulla seurata, ovatko asiat muuttuneet. Voidaan palata siihen, että mitä me viimeksi sovimme. Ovatko ne asiat menneet eteenpäin? Mitä uutta tässä hetkessä nousee esille?

  • Joukkueen yhteisen käsityksen muodostaminen: mitä voittava joukkue meidän kohdallamme tarkoittaa?

Joskus pelaajat tai valmennusjohtokaan ei välttämättä tiedosta, mitä kaikkea hyvä ja voittava joukkue tarvitsee: Mistä kaikesta se rakentuu? Peli antaa korttien sanojen ja apulauseiden avulla herätteitä asioista, jotka vaikuttavat kokonaisuuteen. Sitten pelin pelaajien tehtävänä on poimia juuri heitä puhuttelevat asiat ja aihiot. Mitä haluamme lähteä työstämään?

  • Tiimiytymisen tukena

Peli auttaa, kun halutaan saada joukkue rokkaamaan, pelaamaan yhteen ja miettimään omia sekä yhteisiä tavoitteita:

”Mikä on meidän tavoitteemme? Mikä tekee meistä joukkueena sellaisen, että me voimme saavuttaa tavoitteen? Mitä me tarvitsemme joukkueena? Mitä me tarvitsemme yksilöinä?”, Kati kertoo esimerkkeinä ja jatkaa pelikorttien herättelevän myös urheilijoiden itsetuntemuksen ajatuksia:

”Voidaksesi ymmärtää muita joukkueessa tai valmennusjohtoa, on sinulla oltava ymmärrystä itsestäsi. Mitkä asiat motivoivat sinua? Miten sinulle voi antaa palautetta pelikentällä tai sen ulkopuolella? Mikä saa sinusta parhaan version pelissä tai treenatessa esille? Millaista tukea tarvitset, jotta voit onnistua?

Kun ymmärrät itseäsi, on helpompaa ymmärtää muita joukkuekavereita. Mikä on heidän motivaationsa? Millaista palautetta voit antaa heille niin, että kaikilla on joukkueessa hyvä olla? Miten voit kannustaa joukkuekavereitasi parempiin suorituksiin? Yhteisestä ymmärryksestä muodostuu joukkueen liima, jolloin myös mahdolliset vastoinkäymiset ovat helpommin kohdattavissa”, Kati summaa.

Mitä hyötyjä Voittava Joukkue pelillä tavoitellaan?

1. Voittavalla joukkueella on yhteinen ymmärrys

Voittava joukkue – peliä pelaamalla tavoitellaan, että kaikilla joukkueen jäsenillä -valmennusjohdolla, pelaajilla ja muilla sidosryhmillä- on yhteinen ymmärrys siitä, mitä me haluamme olla ja millä keinoilla saavutamme tämän tavoitteen.

“Me haluamme olla voittava joukkue meidän omassa lajissamme, omassa sarjassamme. Meillä on yhteiset tavoitteet. Meillä on yhteiset pelisäännöt. Me kaikki sitoudumme niihin. Kun keskustelemme, niin opimme ymmärtämään toisiamme. “, Kati tiivistää ja lisää valmennusjohdon näkökulmasta:

“On helpompi valmentaa, kun jokainen pelaaja on osannut sanoittaa, mikä häntä motivoi, millaista palautetta kukin haluaa ja miten valmentaja voi tukea pelaajaa kehittymään”.

2. Voittava joukkue ymmärtää vaikeuksien ja resilienssin päälle

Kati selostaa, että pelin avulla vaikeidenkin aiheiden käsittely kasvattaa joukkueen resilienssiä:

”Mitä jos olemme hävinneet viisi matsia putkeen? Silloin joukkuehenki helposti katoaa ja aletaan etsiä syyllisiä. Mutta tämähän on itse asiassa kaiken ydin! Miten me saamme rakennettua sellaisen pohjan meidän joukkueellemme, että me kestämme sen viiden tappion putken? Silloin olisi hyvä olla työkaluja siihen, miten me käsittelemme tappioita”.

”Olisi hyvä, jos jokainen tunnistaisi itsestään omat turhautumisen tavat. Pääpointti on, että ei käperrytä itseen ja muututa vihaisiksi. Vaan että meillä olisi psykologista turvallisuutta, vuorovaikutusta ja joukkueen liimaa, joka pitää meidät yhdessä huonoinakin hetkinä. Silloinhan tavallaan punnitaan, kuinka voittava joukkue me olemme. Silloin, kun kaikki menee superhyvin ja voitetaan kaikki matsit, niin silloin me kaikki olemme voittavia joukkueita. Mutta kun me kohtaamme haasteita, niin olisimme henkisesti silloinkin niitä voittavia joukkueita”. Kati summaa.

Kokemuksia Voittava joukkue – pelin pelaamisesta

Kokemus: Miesten lentopallon mestaruusliigajoukkue Hurrikaani Loimaa

”Pelin jälkeen oli hyvä fiilis. Saimme mahtavasti keskustelua aikaan joukkueen jäsenten kesken. Mietimme asioita ihan eri tavalla, mihin olemme pelikentällä tottuneet. Joskus harjoittelussa asiat menevät helposti mustavalkoisiksi ja nyt tuntuu, että ajateltiin asioita ihan eri näkökulmasta kuin yleensä. Pelaaminen koettiin helppokäyttöiseksi.

Pienryhmässä pelaaminen madalsi kynnystä kertoa rehellisesti mielipiteitä, kun saatiin kaverista tukea. Monesti asioita vaan todetaan, eikä saada aikaan konkretiaa arjessa. Pelissä päästiin lopputulemaan, että otettiin kolme arkeen liittyvää asiaa, joita aloitetaan tänään tekemään matalalla kynnyksellä. Asioita, joita jokainen pystyy tukemaan meidän arjessa.”

-Pelaaja

Lue lisää Hurrikaani Loimaan kokemuksista ja katso video

Kokemus: Nuorten voimistelujoukkue

Pelaajat olivat 17-18 vuotiaita joukkuevoimistelijoita, ja käytimme tätä pelisessiota kuluneen kauden purkukeskustelun yhteydessä. Saimme korttien pohjalta erittäin hyviä keskusteluita ja nekin urheilijat jotka normaalisti arjessa saattavat olla hieman napit vastakkain, olivat näissä keskusteluissa selvästi samalla puolella ja tukivat toistensa kommenteja – olin ihan hämmentynyt tästä.

Kyselin pelin lopuksi kokivatko he tämän työkalun hyödyllisenä ja mitä ajatuksia pelin käyttäminen keskustelussa herätti. He kokivat, että peli oli hieman normaalia helpompi jutella ja virittäytyä aiheen äärelle. Kortit myöskin nostivat heidän mielestään yhteiseen pöytään sellaisia asioita, joita muuten ei olisi muistunut mieleen.

Itse koin, että valmentajalle tämä oli äärimmäisen hyvä työkalu. Olen keskusteluttanut viimeisen 17 vuoden aikana paljon joukkueita ja mielestäni tämä oli kaikista onnistunein keskusteluhetki.

-Valmentaja

Rohkeasti kokeilemaan – testaaminen on ilmaista!

Katin terveiset urheilujoukkueille ympäri valtakunnan: “Toivoisin, että saisimme peliä pelaamaan monipuolisia joukkueita. Uskon pelin soveltuvat hyvin eri lajeihin, eri ikäryhmiin sekä erilaisille sarjatasoille. Jos fanittamisesta puhutaan lentopallon lisäksi, niin Oulun Kärppien jääkiekkojoukkue olisi tosi kiva, jos he pelaisivat tätä ”. Kati välittää terveiset Ouluun ja kiteyttää:

“Toivon, että peli innostaisi monenlaisia joukkueita monenlaisista eri lajeista. Oli kyseessä sitten palloilulajit, voimistelu tai kuviokellunta. Naisjoukkueita, miesjoukkueita, seniori- tai juniorijoukkueita. Olkaa kaikki voittavia joukkueita, henkisesti ja fyysisesti!”