Korporaatio ja Start-Up – yhteistyö: OP ja Topaasia

Paula Ylisassi toimii OP:lla tuotejohtamisen kehittämisen parissa. Paula on innostunut johtamisesta, tulevaisuudesta, innovaatioista ja uusista aluista, jotka kyseenalaistavat nykyisiä käytäntöjä.

Kipinän syttyminen ja yhteistyön aloittaminen

Kipinä yhteistyölle sai alkunsa Antti Kiukkaan Linkedin-postauksesta, jossa hän kertoi juuri julkaistusta Muutosjohtamisen pakasta. Paula ilahtui vakavahkon aiheen (muutosjohtamisen) ja pelillisyyden yhteydestä.

Ihmisille peli, leikki ja luovuus ovat luontaisia oppimisalustoja, joita vielä toistaiseksi alihyödynnetään liiketoiminnan ja johtamisen kehittämisessä. – Paula kertoo.

Keskustelu alkoi Linkedinissä, jatkui puhelulla ja Paula innostui Topaasian tarinasta. Löytyi yhteinen sävel ja kokeilu aloitettiin välittömästi. Sattui mainiosti, että löytyi hyvä käyttökonteksti, ihmiset innostuivat, ja Topaasian pelaamista saatiin levitettyä nopeasti. Kokeilujen ja kokemusten kautta generoitui paljon sisäisesti keskustelua ja pöhinää. Eli kokeilu aloitettiin välittömästi ja laajennettiin heti, ilman turhia hidasteita.

Ilahduttaa ja hämmentää samaan aikaan, kuinka nopeasti kokeilu alkoi ja levisi. Korporaatioyhteistyöhön liittyi itsellä erilaisia ennakkoluuloja kuten “kankea”, “hidas” ja “ei -pelaava” – Topaasian Jussi kertoo.

Miksi Topaasia on kova juttu korporaatiolle?

Isot teemat, joita Topaasia voi tukea, ovat uuden ajan johtamisen työkalut, yksinkertaistaminen ja luottamus.

1.Nyt eletään kompleksisessa ja jatkuvasti muuttuvassa, epävarmassa ympäristössä. tarvitaan yksinkertaistamista, jotta tekemistä voidaan kirkastaa ja fokusoida. Topaasia tarjoaa apua kompleksisten asioiden yksinkertaistamiseen ja kirkastamiseen yhdessä, strukturoidusti.

2. Tulevaisuuden maailma on yhä enemmän vuorovaikutusten, ihmisten välisten kohtaamisten ja verkostojen maailma. Lähes kaikki tapahtuu nykyään vuorovaikutuksessa, jota ei voida eikä kannatakaan hallita samalla tavalla kuin aiemmin. Tätä maailmaa ei johdeta vanhoilla työkaluilla vaan tarvitaan uutta ajattelua ja uusia työkaluja. Uudet työkalut, kuten Topaasia, auttavat hahmottamaan asioita uudella tavalla, mikä taas osaltaan auttaa visioimaan, ajattelemaan ja lopulta toimimaan eri tavalla.

3. Tapa keskustella ja käsitellä vaikeitakin asioita. Topaasialla päästään nopeasti käsiksi vaikeisiin asioihin: voimme puhua luottamuksesta ja johtamisesta leikillisen ja pelillisen lähestymistavan varjolla. Se helpottaa tilanteen objektiivisuutta. Fasilitoijana näen, että kun keskusteluun tullaan tällaisen välineen kautta, on itse asian käsittely helpompaa. Ihmisille peli, leikki ja luovuus ovat luontaisia oppimisalustoja, joita vielä toistaiseksi alihyödynnetään liiketoiminnan ja johtamisen kehittämisessä.

Meillä on kokeiltu Topaasiaa monessa tilanteessa, esimerkiksi kehitystiimien retroissa. Olemme saaneet palautetta, että ollaan saatu aikaan esimerkiksi keskustelua luottamuksesta ja puhetta aikaan tiimissä, jota ei aikaisemmin ole ollut. Tunnin aikana on pystytty luomaan luottamuksen ilmapiiriä ja puhumaan vaikeista ja kipeistäkin asioista. Se on timanttista. Pääsemme sisälle tiimin luottamukseen, joka toimii perustana kaikelle toiminnan kehittämiselle. – Paula jatkaa.

Paulan ja Jussin vinkit start-upeille korporaatioyhteistyöhön:

1. Tarinat sytyttävät. Tunteet sytyttävät. Herkkyys, aitous ja rohkeus myynnin päässä ilman turhaa prosessisidonnaisuutta ovat tärkeitä, jotta vastaanottajalla olisi helppoa innostua. Toki vaaditaan myös sitkeyttä ja aktiivisuutta viedä asiat maaliin sovitusti. Ja kannattaa muistaa, että korporaatiossakin kohtaaminen on ihmiseltä ihmiselle.

2. Ole läsnä ja tartu tilaisuuteen. Läsnä voi olla myös virtuaalisesti. Esimerkiksi Topaasian kanssa on syntynyt monia asioita, koska LinkedIn-viestiin tartuttiin rohkeasti ja innolla.

3. Tule tilanteisiin avoimesti, huolimatta mahdollisista peloista ja ennakkokäsityksistä, joita mahdollisesti on korporaation edustajan lähestymiseen. Laita itsesi peliin ja uskalla olla välillä vähän pöljäkin. Niillä saa aikaan usein hienoja asioita.

Kiitos Paula!

Ota Paulaan yhteyttä:

LinkedIn
Twitter