Business for Punks, mitä voit oppia Brewdogin bisnespunkkareilta?

James Watt ja Martin Dickie ovat yrittäjiä, bisnespunkkareita ja Brewdogin perustajia. Brewdog on pienpanimo-oluen vallankumouksen edelläkävijä ja Iso-Britannian nopeiten kasvavia yrityksiä 2010-luvulla. Watt on kirjoittanut Brewdogin noususta ja periaatteista kirjan Business for Punks,  break all the rules – the Brewdog way (2015).

Kirja jakaantuu seitsemään osaan, jotka ovat:
A- Yrittämisen alkeet, B- Rahoitus, C- Markkinointi, D- Myynti, E- Johtaminen ja F&G – Periaatteita, peukalosääntöjä, vauhtia ja näkemyksiä.

A – YRITTÄMISEN ALKEET

Älä perusta yritystä, perusta vallankumous 

Vallankumous, aate, missio. Watts painottaa, että kannattaa olla intohimoinen ja iso syy perustaa yritys, jota ei kannatakaan ajatella vain yrityksenä, vaan vallankumouksena:

  • Vallankumouksesta saat itse enemmän virtaa tekemiseen, koska teet jotain mihin palavasti uskot. 
  • Vallankumous antaa myös muille halun hypätä yrityksen kelkkaan joko asiakkaina tai työntekijöinä. Ihmiset haluavat jotain, mihin uskoa ja mihin panostaa. 

Jos et pidä A-vaihtoehdosta, luo itse B-vaihtoehto

Punkkarit painottavat omien, uusien markkinoiden luomista. Ajatus on tullut laajemmin tutuksi sinisen meren strategiana. Merimetaforassa ei kannata mennä ahtaalle punaiselle merelle uimaan, vaan luoda kokonaan uusi, sininen meri, jossa uida. Muista: Voitokkaat yritykset promotoivat kategoriaansa, häviäjät itseään.

B – RAHOITUS

Kirjan tärkein neuvo kirjailijan mukaan on hieman yllättäen täysin punk “hajota kaikki ja polta maat” – ajatuksen vastainen:

Talousasiat on tiedettävä, osattava ja yrityksen oma kirjanpito on tunnettava läpikotaisin. 

Voit olla punk, mutta huonon kirjanpidon kanssa punkkari ei kovin pitkälle pääse. Kirja esittelee jopa lyhyen talouden sanaston, jossa tehdään tutuksi termit varat, tase, täsmäytys, kate, bruttotulos jne. 

Watts tiivistää talouden viisi perustaitoa seuraaviin:

  1. Tee kassavirtalaskelma
  2. Lue tuloslaskelmasi ja taseesi
  3. Laske tuotantokulusi ja katteesi.
  4. Selvitä menosi.
  5. Selvitä nollatuloksen kriittinen piste

Rahoitukseen liittyy tietenkin tuotteiden katteet, sekä hinnoittelu. Hinnoittelussa painotetaan termiä hinnan porrastaminen, joka suomalaisille bisneskirjallisuuden lukijoille on tullu tutuksi erityisesti Parantaisen Tuotteistaminen – teoksista. Se tarkoittaa oman tarjoaman paketoimista selkeisiin portaisiin tai vaihtoehtoihin, joissa pyritään myymään tiettyä pakettia, mutta asiakas voi valita myös kalliimman, jossa on tietysti enemmän kaikkea tai muuten erottuvaa sisältöä.

C – MARKKINOINTI

Brewdog on tunnettu röyhkeistä ja rohkeista tempauksistaan. Muutama esimerkki: 

-Panssarivaunu Lontoon pörssin eteen päiväksi julistamaan Brewdogia ja pienpanimo-oluiden sanomaa.

-Mainoskampanja, jossa sivallettiin hyvin suorasti Vladimir Putinia.

-”Kaikkien aikojen vahvin olut” olisi itsessään ollut jo markkinointihuudatuksen arvoista, mutta Watt ja kumppanit päättivät paketoida sen kuolleeseen oravaan:

Markkinoinnin ydinviesti ei kuitenkaan ole sissimarkkinointi ja tempaukset. Brewdog on pyrkinyt hyödyntämään kaiken, mikä on hyödynnettävissä markkinoinnin hyväksi. Esimerkiksi lasinalusiinsa Brewdog ei laittanut perinteistä logoa ja slogania isolla, vaan pitkän ja hauskan tekstin, joka henki Brewdogin asennetta ja vallankumousta. Lehdistötiedotteet, tuotekuvaukset, laskut, kuitit, kaikessa voi käyttää mielikuvitustaan ja hyödyntää oman viestin esilletuontia. Suomessa tässä ansioitunut yritys on Varusteleka, joka tuli kirjan sanomasta ja esimerkeistä usein mieleen.

D – MYYNNIN HYVIN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

  1. Tee jotain pirun hyvin. Tuote tai palvelu.
  2. Ole avoin ja rehellinen
  3. Älä kisaa hinnalla

E –  LYHYT KAPPALE PIENPANIMOHUURUISEEN RYHMÄHENKEEN JA JOHTAMISEEN

Kuten Panu Luukkan kirja kantaa nimeä, myös Watts painottaa että yrityskulttuuri on kuningas. Nykytiimit haluavat osallistua oleelliseen päätöksentekoon, hallita omaa työtään, pystyä kehittymään, haasteita ja palkintoja. Kun hyvä yrityskulttuuri voi tarjota näitä, tarjoavat tiimit ja työntekijät laatua, joka taas synnyttää katetta ja kysyntää.

F-G – PERIAATTEITA JA HAJATELMIA

-Sokkolaukauskin on laukaus. Se ei ole paikallaan kyhnyttämistä. Tee mielellään jotain joka voi synnyttää oppia tai kasvua. Älä mieti liikaa.

-Mitä mittaat tulee tehdyksi eli se mihin yrityksessä keskittyy, kehittyy. Kaava menee lyhyesti näin. Ei mittauksia = Ei raportteja = Ei näkyvyyttä = Ei kiinnostusta = Kuolema.

-Toimi rohkeasti omien ideoiden mukaisesti. Olipa neuvo hyvä tai huono, se sumentaa näön. Tai luo vahvistusharhan. Watt teroittaa, että yrittäjältä haetaan suunnattomia määriä rohkeutta ja jääräpäisyyttä. Lähtökohtaisesti tämän kirjankin neuvot ovat kirjailijan mukaan vain sumennuksia lasiaisessa.


Kiitos lukemisesta!

Jos haluat olla yhteydessä ja keskustella vaikkapa yrittäjyydestä tai kertoa mistä kirjasta olisi kiva lukea muistiinpanoja, otahan yhteyttä pelimies Gallalle numeroon 040 0246624, galla@topaasia.com