Asiakastarinassa Maiju Niinivirta, Solteq. ”Arjen kehittäminen yhteiseksi tavaksi”

Solteq Oyj on IT- ja ohjelmistotalo, jonka missiona on tehdä huomisesta parempaa yksinkertaistamalla digitaalista maailmaa. Solteq työllistää yli 550 asiantuntijaa viidessä eri maassa. Topaasia® – pelejä pelataan Solteqilla useassa eri tiimissä ja nyt Maiju Niinivirta, Head of Quality Management, kertoo kokemuksistaan.


Mihin tarpeeseen Topaasia® osuu?

Itse näen firman näkökulmasta, että meillä ei voi koskaan olla tarpeeksi tyytyväisiä asiakkaita sekä tiimiläisiä. Siihen tarvitaan systemaattisia toiminnan kehittämisen keinoja, joilla parannetaan tehokkuutta ja maksimoidaan arvon luontia asiakasrajapintaan.

Topaasia® – peli on ollut hyvä työväline fasilitoituun kehittämiseen tiimeissä. Mielestäni on tärkeää, että tiimissä on “sponsori” eli esimies tai vastaava, joka antaa pelin kautta siunauksensa toiminnan kehittämiselle. Näin maaperä on pelaamiselle ja keskustelulle hedelmällinen.


Kuinka pelailu toimii arjessa?

Me olemme pelanneet paikan päällä koko tiimin tai niiden kanssa, jotka ovat päässeet mukaan. Pelissä porukka on tasa-arvoista, titteleitä tai ranking-asemaa ei ole, ja itse olen toiminut tiimin fasilitoijana. Mielestäni tiimin ulkopuolinen fasilitaattori on ollut hyvä asia.

Itse suosittelen säännöllisyyttä, jotta pelaamisesta ja arjen kehittämisestä muodostuu tapa. Silloin meillä on paikka keskittyä kehittämään tiimin toimintaa ja asiakasarvoa. Ajallisesti tähän ei ole mennyt yli tuntia, mutta kyllä 60 minuuttia on käytetty tarkasti.

“Opitaan yhdessä niin käsiteltävistä asioista kuin toisistamme”

Tärkeimmät hyödyt

Haluan korostaa, että tämä on auttanut tuomaan tiimin eri jäsenten äänet tasapuolisesti esille ja se on ollut minulle henkilökohtaisesti todella tärkeä asia. Fasilitoidussa keskustelussa opitaan yhdessä niin käsiteltävistä asioista kuin toisistamme kun kaikkien kannat tulevat kuulluksi.

Erityistä kiitosta antaisin myös siitä, että peli auttaa viemään katseen enemmän ja enemmän asiakkaaseen. Keskitytään asiakkaan palvelemiseen ja toiminnan kehittämiseen. Ei pyritä kerralla ratkaisemaan kaikkea, vaan yksi asia kerrallaan lähdetään pieninä askelina parantamaan maailmaa.

“Pelisessio on turvallinen ympäristö päästää höyryjä pihalle ja heittää hurjiakin ideoita ilmaan”


Parasta kokonaisuudessa

Pelillistäminen on tosi hieno ja hyvä asia, mutta parastahan siinä on rakentava avoin keskustelu ja oppiminen. Pelissä voi esimerkiksi olla tilanne, jossa keskustellaan tiimin haasteesta, ja pöydällä olevissa korteissa on kaksi vahvaa kandidaattia, joista toinen pitäisi valita. Sitten tiimi perustelee kantojaan: Miksi tämä asia on sinun mielestäsi tärkeä? Miksi meidän muidenkin pitäisi äänestää tätä?

Tämä ei ole vain “hyvää mutta turhaa keskustelua”, vaan keskustelua joka oikeasti johtaa lopputulokseen! Se on todella tärkeä asia.

Moni tiimiläinen on antanut erikseen kiitosta, että “nämä ovat ihania terapiatunteja.” Pelisessio on turvallinen ympäristö päästää höyryjä pihalle ja heittää hurjiakin ideoita ilmaan. Avoin ilmapiiri luo luottamusta ja toisinaan saadaan kissojakin pöydälle.

Ehdottomasti jatkoon!

Maijun tavoitat LinkedInistä

Tutustu Solteqiin: www.solteq.com

https://www.facebook.com/solteqoyj/

https://www.linkedin.com/company/solteq-oyj/

https://twitter.com/solteqtweets.

Fyysisiä Topaasia® – pelejä voit ostaa verkkokaupastamme
Voit myös kokeilla digitaalista Topaasiaa ilmaiseksi 14vrk kokeilujakson ajan

Tai kysy lisää ottamalla yhteyttä visionääriimme Jussi Gallaan

galla@topaasia.com
040 – 024 6626