SHIFT Events Oy on verkosto ja tapahtumajärjestäjä, joka yhdistää ihmisiä, yrityksiä ja ideoita. Vuosittainen päätapahtuma on SHIFT Business Festival, joka järjestetään 2023 jo kahdeksannen kerran. Tässä artikkelissa Jutta Ruusunen, SHIFT Events Oy:n toimitusjohtaja, kertoo kuinka SHIFTiin 2022 luotiin oma Topaasian SHIFT-pelipakka MindSHIFT, ja kuinka sitä käytettiin osana paneelikeskustelua dialogin tuomiseksi lavalle.

Aiemmat kokemukset vakuuttivat

“Olin kokeillut aiemmin Topaasian Fake News -peliä, ja kokemukset olivat niin hyviä, että halusimme SHIFTillekin oman MindSHIFT-pakan. Kun pakkaa lähdettiin tekemään, pohdittiin kenelle pakka on tarkoitettu ja mikä sen ydinsisältö on. Ajattelimme, että se fasilitoisi keskusteluja, joita halusimme SHIFTissä käytävän. Kysehän ei SHIFTissä ole niinkään business-konferenssista, vaan haluamme saada erilaisia ihmisiä ja yrityksiä yhteen ja keskustelemaan. Sitten keksittiin nopeasti, että tämä pitäisi saada lavalle”, Jutta valoittaa alkusysäystä MindSHIFT-pelin tekemiselle.

Kuvaaja Brave Teddy,  #theshiftfi

MindSHIFT-pakan luomisprosessi

Pelipakkaprosessi oli Jutan mielestä kokonaisuudessaan kiva, nopea ja vaivaton. SHIFTin porukka pelasi kymmenen hengen tiimillä Yhdessä johtaminen -peliä ja näin pelin formaatti tuli tutuksi porukalle ennen oman pakan tekemistä.

“MindSHIFT-peliä lähdettiin tekemään kun oltiin jo pitkällä tuotannossa festivaalin kannalta, mikä tarkoittaa, ettei meillä ollut aikaa esimerkiksi mihinkään päivän workshoppiin. Meillä oli kiire ja Topaasian Jussi ymmärsi heti, että pakan tekeminen pitää hoitaa usealla puolen tunnin rutistuksella. Itse ajattelin, että eihän tämä voi syntyä näin nopeasti, mutta kyllä joka kerta päästiin tosi pitkälle”, Jutta kuvaa ja jatkaa:

“Etäaikaan pakan tekeminen ja testaaminen oli innostava tuulahdus ja toimi myös tiimiyttämisen näkökulmasta. Olisin ihan vain sen prosessin vuoksi voinut tehdä tämän pakan. Lopuksi valmis peli käännettiin englanniksi ja paneelikin vedettiin englanniksi.”

Kuvaaja Brave Teddy,  #theshiftfi

Paneelikeskustelussa pelillistä dialogia ja yleisön osallistamista

SHIFT Business Festival 2022 -tapahtuman osana järjestetty paneelikeskustelu kantoi nimeä MindSHIFT, joka toteutettiin keskustelun mukaan nimetyn MindSHIFT-pelin avulla.

“Kun meillä oli paneeliin porukka kasassa, teimme lyhyen testin. Se oli hyvä, koska joillekin paneelikeskustelijoille osallistuminen ilman valmiita kysymyksiä voi olla täysin uusi konsepti ja peli tuli siten tutuksi paneelikeskustelujoille. Toisilleen tuntemattomia puhujia pelaaminen ja kortit yhdistivät sekä herättivät erilaisia näkökulmia. Pelin testaus toimi myös puhujien tutustuttamiseen toisiinsa”, Jutta kertoo Topaasian esittelystä paneelikeskustelijoille.

“Kun tapahtuman aika koitti ja päästiin lavalle, homma toimi jouhevasti, keskustelu soljui ja saatiin yleisö mukaan. Yleisö pääsi äänestämään ja osallistumaan kortein, mikä osoitti, että yleisö ei vain passiivisesti möllöttänyt katsomossa. Keskustelussa ei ollut konkreettista kiteytystä, mutta ei sitä haettukaan. Ohjelma oli vapaampaa keskustelua, joka johti hyvään palautteeseen”, Jutta summaa.

Kuvaaja Brave Teddy,  #theshiftfi

Perinteinen moderointi vs.Topaasia

Perinteisen paneelikeskustelun moderoinnissa Jutan mukaan täytyy keskittyä puheenvuorojen jakamiseen, sekä keskustelun fokusointiin ja tarpeen mukaan rajaamiseen. Peli tarjoaa moderaattorille joustavamman ja luontevamman tavan ohjata keskustelua. Puhujia ei tarvitse keskeyttää, vaan keskustelua voidaan ohjata ja rytmittää esimerkiksi äänestysten kautta. Pelin eteneminen antaa struktuurin, jota paneelikeskustelutilanteessa voidaan myös selostaa ja näyttää yleisölle, jolloin yleisö pysyy kokonaisuudesta kärryillä.

“Pelillä vedettävä paneelikeskustelu riippuu paljon keskustelijoista. Meillä oli huumoria ja kevyttä, hyvähenkistä väittelyä. Ihmiset olivat eri mieltä, mutta ilman konfliktia. Korttien kanssa keskustelijat uskalsivat olla hakematta samanmielisyyttä”, Jutta kertoo ja jatkaa, miten Topaasialla paneelikeskustelusta voi tulla aito dialogin paikka:

“Perinteisessä paneelikeskustelussa on valmiit kysymyspatterit, joihin keskustelijat valmistautuvat. Siinä on vaarana, että puhuja valmistautuu ja miettii tarkkaan mitä sanoo, eikä keskity ollenkaan siihen, mitä muut sanovat. Valmistellut puheenvuorot ja pointit runnotaan läpi, vaikka ne olisivat ohi yhteisestä keskustelusta. Se jäykentää ajattelua. Topaasian kanssa ei voi ajautua sivuraiteelle, koska koska on pakko reagoida siihen, mitä muut sanovat. Topaasialla panelistit voivat päästä dialogiin.”



Kiitos Jutta, SHIFTin poppoo ja paneelikeskustelijat
https://theshift.fi