Asiakastarina: Granlundin strategiaviestintä

Tässä asiakastarinassa Granlundin viestintä- ja markkinointipäällikkö Riikka Linna kertoo kokemuksiaan Topaasia-hyötypelin käyttämisestä Granlundin strategiaviestinnän tukena yli tuhannen hengen organisaatiossa.

Mikä oli Granlundin lähtötilanne ja alkuperäinen tarve?

Lanseerasimme uuden strategian keväällä 2020 ja lähdimme miettimään keinoja, kuinka voisimme sitouttaa henkilöstöä uuteen strategiaan. Olimme käyttäneet digitaalisia työkaluja henkilöstön osallistamisessa strategiatyön aikana, mistä olimme saaneet hyviä kokemuksia.

Meillä oli aiemmilta strategiakausilta kokemusta perinteisemmästä fasilitoinnista strategian jalkauttamisessa, mutta Topaasia herätti kiinnostuksen digitaalisena alustana. Myös koronan myötä meidän tuli miettiä työkaluja, jotka toimivat myös etänä.


Tavoitteena oli tuoda strategia lähemmäksi henkilöstön jokapäiväistä arkea. Ettei strategia jää vain ylätasolle missioon, visioon ja strategisiin projekteihin, vaan että se ymmärrettäisiin osana omaa työnkuvaa ja tekemistä. Päätimme selvittää erilaisia pelillistämisen keinoja strategian jalkauttamiseen ja törmäsimme Topaasiaan. Työkalu vaikutti hyvältä, koska se ohjaa keskustelemaan strategiasta todella käytännönläheisesti.

Miksi valitsitte Topaasian työkaluksi?

Topaasiassa meihin teki vaikutuksen se, että se ohjaa ja kannustaa keskusteluun. Topaasia toimii ikään kuin digitaalisena fasilitointipohjana.

Miten lähdimme liikkeelle?

Ensin kävimme läpi jo olemassa olevia Topaasia-pakkoja, mutta päädyimme toteuttamaan oman Granlundin strategiakorttipakan. Tämän jälkeen lähdimme suunnittelemaan pelien aiheita tulevalle vuodelle, sekä koulutusta pelien vetäjille. Topaasia on nyt yksi tärkeä työkalu strategian sitouttamisessa.

Riikka Linna toimii Granlundilla viestintä- ja markkinointipäällikkönä

Mitä on tapahtunut tähän mennessä ja miten työkalu on otettu vastaan?

Määritimme neljä erilaista peliä tälle vuodelle, joita pelataan noin 4-10 hengen ryhmissä esihenkilöiden tai pelinvetäjien johdolla. Nyt on käynnissä toinen pelikierros. Ensimmäinen peli pelattiin maaliskuussa ja työkalu otettiin todella hyvin vastaan. Henkilöstö on innostunut pelaamaan Topaasiaa ja miettimään käytännönläheisiä ratkaisuja siihen, miten strategiaa voitaisiin edistää omassa työssä.

Minkälaisia tuloksia on tullut suhteessa alkuperäiseen tarpeeseen?

Alkuperäinen tarve oli sitouttaa henkilöstöä strategiaan ja tähän mennessä vaikuttaa, että Topaasia toimii varsin hyvin tähän tehtävään. Topaasiaa on pelattu innokkaasti ja paljon tärkeitä keskusteluita saatu aikaan. Granlundin strategiapakka ohjaa sopivasti keskusteluun, mutta ei rajoita liikaa.

Mikä on ollut hyvää? Mitä kehitettävää jatkoon? Mitä hyötyä olette saaneet?

  • Hyvää on ollut se, että porukka on ottanut Topaasian omakseen ja pelejä on pelattu innokkaasti.
  • Hyödyllistä on ollut se, että strategia on tullut nyt lähemmäs henkilöstön arkea ja jokapäiväistä tekemistä.
  • Kehitettävää on siinä, kuinka saisimme myös ne henkilöt pelaamaan Topaasiaa, jotka eivät vielä ole lähteneet mukaan.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Nyt meillä on käynnissä toinen pelikierros. Teemme jokaisen pelin jälkeen keskusteluista sisältöanalyysin, josta tunnistamme, mikä strategiassa puhuttaa ja millaisia uusia ideoita ja kehitysehdotuksia nousee pintaan.

Mitä muuta tulee mieleen?

Topaasia toimii hyvin fasilitointityökaluna, koska se ohjaa keskusteluun sopivasti, mutta ei liikaa. Jos päättää toteuttaa oman pakan, kannattaa se suunnitella hyvin, sillä toimiva pakka kestää aikaa.

Mistä voi kuulla lisää?

  • Kokeile Topaasiaa veloituksetta 14 vrk. Kokeilujakso ei kustanna tai sitouta mihinkään.
  • Varaa esittelyaika suoraan kalenterista.