10kpl tyhy ideoita: ohjelmaa Tyhypäiville

Tyhypäivä eli työhyvinvointipäivä

Tyhypäivä” on lyhennetty muoto termistä ”työhyvinvointipäivä”. Työhyvinvointipäivät ovat työpaikoilla järjestettäviä erityisiä päiviä tai tapahtumia, joiden tarkoituksena on edistää henkilöstön hyvinvointia ja työssä jaksamista.

Työhyvinvointipäivät voivat sisältää erilaisia aktiviteetteja, kuten työpajoja, luentoja, liikuntatunteja tai muita rentouttavia ja virkistäviä toimintoja, jotka keskittyvät henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin työympäristössä.

Tällaisten päivien tavoitteena on parantaa työyhteisön ilmapiiriä, vähentää työstressiä ja ehkäistä työuupumusta. Ne ovat osa laajempaa työhyvinvointia ja työterveyden edistämistä, ja tärkeä osa nykyaikaista henkilöstöhallintoa ja organisaation kehitystä.

Tyhypäivän järjestäminen

Työhyvinvointipäivien toteutuksessa kannattaa kiinnittää huomioita seuraaviin asioihin:

  • Osallistujien tarpeiden ja toiveiden huomioiminen: On tärkeää ottaa huomioon työntekijöiden erilaiset tarpeet ja mieltymykset. Jos toimintaa suunnitellaan ilman heidän panostaan, se ei välttämättä vastaa heidän toiveitaan tai tarpeitaan.
  • Hyvä ja riittävä ennakkoviestintä: Työntekijöille tulisi tiedottaa hyvissä ajoin työhyvinvointipäivän sisällöstä, aikataulusta ja tavoitteista. Huonosti kommunikoitu tai viime hetkellä tiedotettu tapahtuma voi aiheuttaa sekaannusta ja vähentää osallistumisintoa.
  • Aktiivisuus: Työhyvinvointipäivän tulee olla interaktiivinen ja osallistava. Pelkkä luentojen tai esitysten kuuntelu voi olla tylsää ja tehotonta.
  • Monimuotoisuuden huomioiminen: Monikulttuurisissa ja monimuotoisissa työympäristöissä ja tiimeissä on tärkeää suunnitella sisältöä, joka sopii lähtökohtaisesti kaikille osallistujille.
  • Logistiikan suunnittelu: Tilavarauksia, ruokailujärjestelyjä tai kuljetuksia koskeva suunnittelun puute voi pilata muuten hyvin sujuvan päivän. Muutama käytännön esimerkki: jos aktiviteettien väleissä on matkaa, niin onhan tilataksit tilattu ennakkoon? Onhan ruokailuissa huomioitu varaukset ja allergiat?
  • Palaute: Työhyvinvointipäivän jälkeen tulisi kerätä palautetta ja seurata, miten päivä vaikutti työntekijöiden hyvinvointiin. Ilman palautetta ja seurantaa on vaikea arvioida päivän tehokkuutta ja kehittää tulevia tapahtumia.

Keskeistä on suunnitella työhyvinvointipäivä huolellisesti, ottaen huomioon työntekijöiden moninaiset tarpeet ja toiveet, ja varmistaa, että päivä on sekä merkityksellinen että nautinnollinen kokemus kaikille osallistujille.

10kpl tyhy ideoita

Tässä listaus tyhy ideoita työhyvinvointipäiville. Tapoja järjestää tyhypäivä on monia: joskus tyhypäivä voi olla yksi konkreettinen iltapäivä jonkun aktiviteetin parissa, joskus kokonainen työpäivä, ja joskus yhdistelmä ns. rentoa, mutta asiallista päiväohjelmaa ja iltaohjelmaa. Käytä siis luovuutta vapaasti tyhypäivien suunnittelussa ja toivottavasti alla olevista ideoista on apua!

1. Yhteinen liikunta

Yhteinen liikuntahetki tai kokonainen liikuntapäivä ovat hyviä porukan yhteishengen luomisessa. Erilaisia ryhmässä tehtäviä liikuntavaihtoehtoja on useita: yhteinen lenkki, kuntosali, aerobinen ryhmäliikuntatunti, nyrkkeilytreenit, jooga, kiipeily tai erilaiset kisailupelit kuten padel, sulkapallo, beach-volley, jne.

Liikunnassa on hyvä ottaa huomioon peleissä ihmisten liikuntarajoitukset ja kisailtaessa lajeissa olevat tasoerot.

2. Luontoretki

Makkarat reppuun ja retkelle! Pieni päivävaellus kauniissa luonnossa laavulle. Retkipaikan verkkosivuilta löytyy koottuna hyvin luontopolkuja. Tsekkaa -> https://retkipaikka.fi/

3. Luova työpaja aiheesta X

Luovassa työpajassa tehdään jotain “aivan muuta” eli sellaista mitä arjessa ihmiset eivät välttämättä yleensä tee. Se voi olla esimerkiksi maalaamista, lasinpuhallusta, jnejnejne ammattitaitoisen ohjaajan seurassa.

4. Asiantuntijaluento tai workshop kiinnostavasta aiheesta

Erilaiset asiantuntijaluennot esimerkiksi ergonomiasta, terveellisestä elämästä ja työtavoista, stressinhallinnasta tai ravinnosta saattavat olla ihmisille kiinnostavia ja keskustelua herättäviä.

Voitte esimerkiksi kutsua ravitsemusasiantuntijan puhumaan terveellisistä ruokailutottumuksista ja niiden vaikutuksesta työtehoon. Workshop voi sisältää käytännön neuvoja, reseptien jakamista ja jopa terveellisen ruoanlaittokurssin.

5. Ruokailu pitkän kaavan mukaan

Menkää ruokailemaan ja juomailemaan pitkän kaavan mukaan. Ottakaa monen ruokalajin ateriat tai maistelumenut ja juomingit.

6. Pizzaa ja (lauta)pelejä

Tilatkaa erilaisia pizzoja ja pelatkaa pelejä! Pelit voivat olla konsolipelejä lanien hengessä, tai rehtejä lauta- ja korttipelejä. Hyviä ja kevyitä pelivaihtoehtoja ovat mm. Dixit, Bonanza, Resistance, Alias, Scrabble ja Rappakalja.

7. Some-sisällön luomisen päivä

Ideoikaa sisältöjä sosiaaliseen mediaan. Tehkää tiimiesittelyjä, jakakaa uratarinoita ja kuvauksia työpäivistä, kertokaa miten ratkotte asiakkaidenne ongelmia. Kirjoittakaa valmiiksi sisältöjä pitkälle ajalle.

8. Yhteinen rentoutuminen

Rentoutukaa yhdessä! Tilatkaa käsi- tai jalkahoitoja, käykää kylpylässä, meditoikaa, tehkää hengitysharjoituksia ja mindfulness-harjoitteita. Järjestäkää naurujoogasessio, joka auttaa vapauttamaan stressiä ja parantamaan mielialaa.

9. Kulttuurikokemus

Menkää yhdessä katsomaan hyvää keikkaa, elokuvaa tai stand-uppia. Voitte mennä myös kiertelemään museoissa tai muussa kiinnostavassa kohteessa, kuten eläintarhassa.

10. Tiimitoiminnan pelillinen työpaja Topaasialla

Topaasia on pelillinen keskustelutyökalu, jolla tiimit voivat keskustella mukavalla tavalla tiimin tai työyhteisön toiminnan kehittämisestä.

Peli on osallistava ja varmistaa, että kaikki osallistujat tulevat nähdyksi ja kuulluksi, jolloin äänekkäimmät eivät valtaa ajatuksillaan tilaa, kuten normaaleissa palavereissa tai työpajoissa voi käydä.

Pelatkaa ja keskustelukaa tunti tai pari tiimitoiminnasta ja sen kehittämisestä.

–> Voit ottaa ilmaiset kokeilutunnukset käyttöön täältä. <–