Topaasia: Yhdenvertaisuus on dialogipeli, jolla helpotetaan ja edistetään keskustelua yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvoisesta toiminnasta tiimeissä ja työyhteisöissä. Pelin sisältö on tehty yhteistyössä Anna-Leena Klemetti-Faleniuksen kanssa, joka toimii STEP-koulutuksen kouluttajana.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Anna-Leena Klemetti Falenius, tuttavallisemmin Annu. Suomalaisessa työkulttuurissa lähdetään helposti esittäytymään työstatuksen kautta ja voinkin kertoa että olen ammatillisen koulutuksen opettaja ja opintokeskuspuolen kouluttaja, mutta ennemmin haluan kertoa kuka olen ihmisenä: olen perheenäiti, tällä hetkellä muutostilanteessa kun esikoinen on juuri lentänyt pesästä, kuopus asuu vielä minun ja puolisoni kanssa. Olen tällainen keski-ikäinen, keskiluokkainen ja valkoihoinen nainen, joka on havahtunut elämässään moniin etuoikeuksiin ja asioihin jotka koskettavat yhdenvertaisuuden teemaa. Olen vapaa-ajalla aktivisti ilmasto- ja ihmisoikeusasioissa, tykkään maata sohvalla, lukea kirjaa ja neuloa sukkia. Aika tavallinen ihminen kaikessa erikoisuudessaan.

Kuinka olet päätynyt yhdenvertaisuuden teeman pariin?

Juuret ovat varmasti varhaislapsuudessa eli kotikasvatuksessa ja siinä työssä mitä vanhemmat ovat tehneet. Asuimme paikoissa missä ollaan monenlaisten ihmisten kanssa: eri vähemmistöistä, eri tavalla oppivien ja erilaisista yhteiskuntaluokista olevien ihmisten kanssa. Jo lapsuudesta minuun on iskostunut ajatus, että jokainen ihminen on tervetullut paikkoihin tai tiloihin missä ollaan asuttu tai tehty töitä.

Olen reissannut ulkomailla ja myös opiskellut ja asunut Venäjällä. Siellä näin paljon haasteita liittyen yhtenäisiin mahdollisuuksiin. Reissuissa herää ajatuksia, kuten mitä suomalaisuus on minulle. Tai mitä tarkoittaa se, että on saanut elää turvassa, sekä saanut oppia ja opiskella. Kaikki ei ole globaalissa mittakaavassa samalla tavalla.

Työn puolesta olen tehnyt töitä maahanmuuttajanuorten kanssa Helsingissä järjestökentässä ja kouluttanut erityisesti romanikoulutuskysymyksissä ja muutenkin paljon maahanmuuttajataustaisten kanssa. 2000-luvun alussa tutustuin MOD (moninaisuus, oivallus, dialogi) – koulutukseen, joka oli suuri silmien avaaja: opettanut yhteiskunnan ilmiöistä, ihmisoikeuksista, polarisaatioon johtavasta kehityksestä ja muusta. Tämän lisäksi olen onnekas kun minulla on ollut lähikollegoita, jotka ovat haastaneet ajatteluani ja tietotaitoani.

Yhdenvertaisuus – teeman äärelle päätyminen on monen asian summa ja mitä enemmän asioita olen pyöritellyt ja suomalaisesta yhteiskunnasta tullut enemmän tietoinen yhdenvertaisuus ja tasa-arvoasioista, olen liittynyt tähän keskusteluun ja havahtunut, että on tietoinen ratkaisu ja valinta olla näiden asioiden puolella.

Mitä yhdenvertaisuus on?

Tämä on iso kysymys. Monesti käytän sanoja yhdenvertaisuus ja tasa-arvo rinnakkain. Tasa-arvo -kysymykset liittyvät enemmän sukupuolten väliseen tasapuolisuuteen, yhdenvertaisuusteemat koskettavat enemmän sitä kun ollaan tekemisissä erilailla uskovien, eri etnisistä taustoista tulevien, eri toimintakykyisten ja monella tapaa erilailla elämässään etuoikeuksia saaneiden kanssa. Yhdenvertaisuus on sitä että saataisiin luotua mahdollisuuksia tuomalla ihmisiä samalle pinnalle. Ajatellaan, että on järvi ja minä olen saanut jo soutuveneen ja taidon soutaa, jolloin voin valita menenkö tonne saareen vai en. Ne ketkä eivät ole minun kanssa yhdenvertaisessa asemassa ovat vielä pinnan alla eli heillä ei ole vielä pelastusliiviä, soutuvenettä tai soututaitoa.

Jotta yhdenvertaisuus voi toteutua, täytyy meidän pinnalla olevien auttaa, opastaa, mahdollistaa ja neuvoa, että kaikki päästäisiin samalle pinnalle, jonka jälkeen voidaan valita mihin saareen soudetaan. Yhdenvertaisuus on minulle sitä, että mahdollistettaisiin samanlaisia mahdollisuuksia elämässä niihin etuoikeuksiin mitä toisilla on syntyjään.

Mille teorioille tai avainkäsitteille yhdenvertaisuus nojaa?

Mielestäni se nojaa pohjimmiltaan ihmisoikeusjulistukseen ja sieltä tulevaan lainsäädäntöön ja muihin julistuksiin: naisten oikeudet, lasten oikeudet, vammaisten oikeudet, alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksiin. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovatkin sanoja joita helposti heitellään, mutta harvoin pysähdytään miettimään mitä ne tarkoittavat ja mihin ne pohjaavat.

Miksi yhdenvertaisuus-pakka tehtiin?

Meillä pelattiin töissä Topaasia -pelejä ja selaillessa pakkavalikoimaa kiinnitin huomiota ettei tällaisia teemoja ollut pakoissa juurikaan. Mietin, että monet Topaasiaa pelaavista ovat työelämässä olevia tiimejä tai työjoukkoja ja mielestäni työelämään tarvitaan enemmän avointa, rohkeaa keskustelua yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon teemoista. Tästä ajatus lähti: ajattelin että tämä voisi parantaa ihmistaitoja tai yhdessä olemisen taitoja työelämässä ja sitä kautta mahdollisesti ennaltaehkäistä konflikteja.

Pakassa on neljä maata, miksi juuri nämä?

  • Itsetuntemus. Rehellinen peiliin katsominen ja kyky pystyä myöntämään että välillä olen hankala työntekijä koska olen väsynyt, joku asia rassaa, tahdon voittaa muut tai olen ennakkoluuloinen. Hyvä itsetuntemus auttaa toimimaan viisaammin, ehkäisemään työelämäkonflikteja ja parantamaan yhteistä työelämää
  • Sopimukset. Sopimukset ovat tärkeitä, koska jos mennään vain fiilispohjalla asioissa – empatialla, sympatialla tai myötätunnolla – yhdenvertaisuus ja tasa-arvo eivät kaikkien kohdalla välttämättä vahvistu. Ehkä annan etuoikeuksia niille joista tykkään enemmän tai on jostakin syystä makeita tyyppejä. Aina olisi hyvä olla joku arvopohja ja mielestäni sopimukset ovat tässä pakassa yhteinen arvopohja: täällä on esimerkiksi kortteja kuten oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, dialogitaidot.
  • Sovinnollisuus. Ajatuksena tässä maassa on sopu ja anteeksiantaminen. Se että on monia reittejä päästä perille. Rakennetaan rauhaa, ei haeta tahallaan konflikteja tai riitaa, mutta ei välttämättä vältelläkään niitä, joskus on hyvä riidelläkin. Tässä haetaan rauhaa työelämään ja yhteiskuntaan.
  • Ymmärtäminen. Tämä maa on itsetuntemuksen lisäksi yhteisten asioiden ymmärtämistä ja toisten ymmärtämistä. Millaiseen tietoon yhteistyötä pohjataan, miten hahmotamme kilpailun jne.

Tämän tyylisiä asioita tässä pakassa on. Ei ollut helppo rakentaa! Voi olla että jotakin on jäänyt sanomatta ja jotkut kortit saattavat tuntua toistolta.

Kenelle tämä pakka on ja mihin aiheeseen? Minkä aiheen käsittelyyn ja minkälaiselle ryhmälle?

Testipelasin ryhmän kanssa, jossa oli toisilleen täysin vieraita pelaajia, jotka kaikki olivat jollakin tavalla tietoisia yhdenvertaisuus ja tasa-arvo teemoista. Yksi testipelaaja kommentoi puhuttelevasti “nämä kortithan olisi kaikille työelämässä hyvä käsitellä, nämä on ihmisenä olemisen taitoja”. Parhaimmillaan mielestäni tämä on ryhmälle, jota yhdistää työ tai harrastus eli ovat jollakin tavalla samaa porukkaa.

Mitä yksittäisiä kortteja tahdot nostaa esille?

Mielipahakertymä

Tämä on ollut itselleni todella merkittävä asia työelämässä. Miten voi vähentää katkeruutta, jota työssä joskus tulee, kun esihenkilöt ei ole ymmärtänyt oikein tai ei ole oikein resursoitu, on tullut konflikteja tai väärinymmärryksiä, eikä näitä ole hyvin hoidettu?

Olen huomannut vuosien saatossa että silloin kun minua on uuvuttanut, on mielipahakertymä ollut iso taakka harteilla. Kun tämän on saanut käsiteltyä työssä rakentavasti ja ammatillisesti ja mielipaha väheni, oli tunne todella vapauttavaa. Tämän jälkeen työn imu ja flow ovat olleet enemmän läsnä ja väärinymmärryksiä kestää paremmin, kun ei ole vanhaa katkeruutta. Tämä on henkilökohtaisella tasolla äärettömän tärkeä kortti.

Sopuisa päätös

Tämä on tärkeä kortti lähes kaikkiin ryhmien vuorovaikutustilanteisiin, jossa on jännitteitä ja tilanne voisi päättyä riitaisasti. On hyvä pyrkiä sopuisaan päätökseen.

 

Haluatko edistää ja helpottaa keskustelua yhdenvertaisuudesta teidän tiimissä, työyhteisössä tai organisaatiossa?

1. Jos haluat Yhdenvertaisuus-pelin käyttöön työyhteisöllenne tai organisaatiollenne, varaa esittely galla@topaasia.com tai soita +358 40 024 6626

2. Jos haluat kokeilla Yhdenvertaisuus-peliä itse tai tiimisi kanssa, aloita maksuton Topaasian 14pv kokeilujakso tästä linkistä

—-

Muut linkit:

-Anna-Leena Klemetti-Falenius Linkedin-profiili