Ryhmäkeskustelut tehokkaasti ja yksinkertaisesti: Topaasia-peli JP Jakosen käytössä

JP Jakonen on tutkija, kirjailija ja terveiden parantaja, joka auttaa ihmisiä työelämässä lisäämään iloa ja vähentämään kärsimystä. Tässä tekstissä JP jakaa kokemuksensa Topaasia-pelin hyödyistä ryhmäkeskusteluiden fasilitoinnissa – Miten peli voi helpottaa ja tehostaa kommunikaatiota sekä luo turvallisen keskusteluympäristön?

Olet ammattivalmentaja. Miksi olet käyttänyt Topaasiaa ryhmäkeskusteluiden apuvälineenä?

“Yksi arkinen syy on kiire. Menen johonkin tilaisuuteen, johon minut on pyydetty fasilitoimaan tai puhumaan. Mutta ennen sitä lapset vaativat huomiota, koiraa pitää ulkoiluttaa, ja ai niin, tuollainen juttu piti vielä kirjoittaa. Peli ratkaisee sen ongelman, että millä tavalla saan sen homma hoidettua mahdollisimman yksinkertaisesti ja helposti”, JP kertoo.

JP kertoo, että Topaasia on 80-prosenttisesti yhtä hyvä kuin se, että jos olisi istunut alas, ja valmistellut ajan kanssa keskustelun itse: ”Olen käyttänyt peliä tilanteissa, kun olen halunnut, että ryhmä ihmisiä keskustelee tietystä aiheesta.”

Mitä peli tuo keskusteluun?

Pelin keveys ja korttien tuoma strukturointi antavat turvallisen tavan käsitellä haastavia teemoja. JP kuvailee, kuinka näkökulmakortit ja asiakortit ohjaavat keskustelua

“Peli tuo keskusteluun keveyttä, kun fasilitoiduissa ryhmäkeskusteluissa käsitellään melko haastavia asioita. Otetaan esimerkiksi näkökulmakortti haastavin asia. Sitten otetaan asiakortti, joka liittyy esimerkiksi tiedon välittämiseen tai kommunikaatioon. Silloin keskustelu asiasta tapahtuu ikään kuin niiden korttien ohjaamana. Huomaamme pelin kautta olevamme tilanteessa, että oho, hups, nyt me päädyimme tähän ruutuun ja tässä ruudussa puhutaan tästä asiasta. Peli luo paljon puhuttua turvallista tilaa keskusteluun”, JP sanailee.

JP kertoo vertauskuvallisesti, miten peli luo keskustelutilanteesta yhteisen tilan:

“Voisin sanoa toimineeni fasilitoijan roolissa enemmän osallistuvana havainnoitsijana, kuin puhtaasti ulkopuolisena vetäjänä. Olen huomannut, että systeemit ja pelit ottavat aina vaikutteita siitä, kuka niitä pelaa ja kuka kortteja jakaa. Esimerkiksi jos sinulla on kotibileet, joissa ei ole musiikkia taustalla, niin kaikilla voi olla ihan kivaa, mutta jos sinne laittaa musiikkia taustalle, niin se ikään kuin pehmentää tunnelmaa, ja kaikkien yksilöllisyys hiukan sulautuu siihen musiikkiin. Peli tekee keskustelulle saman asian. Kaikkien yksilöllisyys hiukan sulautuu siihen peliin, jota pelataan. Ikään kuin huone olisi juuri muuttunut. Se tyhjä tila, joka normaalisti erottaa meitä, onkin muuttunut meitä yhdistäväksi hyytelöksi. Sen se peli tekee. “

Se tyhjä tila, joka normaalisti erottaa meitä, olikin muuttunut meitä yhdistäväksi hyytelöksi. Sen peli tekee.

Minkälaista palautetta on tullut?

JP kertoo kokemansa palautteen liittyvän siihen, että millainen olo osallistujilla on pelitilanteen jälkeen. “Ja kaikilla on hyvä olo”, JP tiivistää ytimekkäästi.

—–

Kiitos JP!