Gälliwasheren tarina
Tämä on lyhyt tarina gälliwasheren kolmivuotisesta historiasta ja siitä, mitä sillä ajalla ollaan ehditty tekemään ja miksi. Saat myös vastauksen kysymyksiin ”mistä tulee nimet Gälliwashere tai Topaasia?” ja ”Mistä te saitte tämän idean?”
”Voisiko peliä pelaamalla saada aikaan parempia palavereja?”
oli kysymys jota lähdimme Jussin kanssa pohtimaan syksyllä 2014. Lähtökohtana oli halu saada aikaan ihmisten välistä keskustelua, kauniimmin sanottuna dialogia ihmisten työstä, siihen liittyvistä tavoista, mielikuvista ja kulttuurista. Ajattelimme, että jospa lautapeli voisi olla hyvä keino luoda yhteistä dialogia hauskasti ja mukaansa tempaavasti verrattuna powerpointshow:n tai fläppi/post-it-talkoisiin. Silloisessa Protomossa teimme lautapelistä prototyypin, jonka teemaksi muodostui merirosvoilu ja saaristoseikkailu. (Vähemmän loistokas vaihtoehto pelin teemaksi oli myös Kolmen Tähden Brändi, jossa seikkailtiin brandya naukkailevan Brändikeijun kanssa. Brändin ja brandyn sanaleikittely oli vahvaa.)
Ensimmäisen Topaasia – lautapelin käsin tehty prototyyppi.
Olimme juuri lukeneet Parantaisen Tuotteistamisen ja siitä inspiroituneena tälle hienolle lautapelille tuli keksiä törkeä lupaus. Se kuului näin: ”lautapeli, jota pelaamalla saadaan neljässä tunnissa paremmat tulokset kuin markkinoinnin konsultin kanssa kuukaudessa”. Hämmennyksestä ja naurusta huolimatta (tai niiden avulla) monet mukavat ihmiset ottivat meidät vastaan ja halusivat nähdä tämän pelin, jonka nimeksi oli ristitty Topaasia: 4h lautapeli yrityksen johtoryhmälle. Topaasia myytiin neljän tunnin pelisessiona, jota kävimme fasilitoimassa, eli tämä peli ei jäänyt asiakkaalle session jälkeen.
gälliwashere Oy perustettiin marraskuussa 2014. Siitä eteenpäin myimme, vedimme ja kehitimme lautapeliä ja 2015 vuoden aikana pelasimme noin 30 asiakasyrityksen kanssa, joista suurin osa oli eri kokoisten yritysten johtoryhmiä. Pienemmissä firmoissa pelattiin koko porukan kanssa (alle 30 ihmistä). Palautteet kysymyksellä ”koettu hyöty käytettyyn aikaan nähden?” olivat pääasiallisesti erittäin hyviä (noin 200 henkilön arviot asteikolla 1-5 keskiarvona 4,2). Pelin lopputuloksena priorisoitiin keskustelujen pohjalta tärkeimmät kehityskohteet-, tai asiat juuri tällä hetkellä ja luotiin toimintasuunnitelma tälle top-asialle. Top asia. Topasia (tämä ei kelvannut nimeksi sen ollessa suuri logistiikkafirma, joten). Topaasia. -mind blown-
Topaasia – lautapeli, versio 2.0
”Mistä gälliwashere nimi tulee?”
Tässä kuva kyseisestä taideteoksesta jonka jälkeen tarina jatkuu:
“Voisiko pelaamalla saada aikaan todella hyviä palavereja hauskasti ja tehokkaasti – puolessa tunnissa?”
Moni asiakkaistamme kyseli samanlaisen pelillisen letkeyden, mutta tiukan asiallisen sisällön sovittamista lyhyempään pakettiin kuin neljä tuntia, jotta peliä voisi pelata useamminkin kuin vain kehitys-, tai strategiapäivillä. Tästä ajatuksesta lähdimme rakentamaan Topaasia-korttipelejä. Jälkiviisaana voisi myös todeta, että tuotteet olisi voinut nimetä erilaisilla nimillä, tämä kun synnytti hieman hämmennystä toisena vuotena.
Ensimmäiset Topaasia – korttipelit olivat myynti-, ja markkinointiaiheiset, koska saimme kuulla, että suurin osa suomalaisten pk-yritysten ongelmista ja kehitystarpeista olivat myynnissä ja markkinoinnissa. Totesimme kuitenkin, että vaikka jotain pientä myynnistä sekä markkinoinnista tiedämmekin, tarvitsemme kovempia ammattilaisia luomaan kanssamme pelin sisällöt, koska aiheisiin paneuduttaisiin tarkemmalla tasolla kuin lautapelissämme. Saimmekin apua loistavilta alojensa asiantuntijoilta ja ensimmäiset pelimme olivatkin markkinointi-, ja myyntiaiheiset Marketing Health Check ja Sales Aid Kit, myöhemmin nimetty Topaasia – Myynti ja Topaasia – Markkinointi.
Tuotekehitys Topaasia®-korttipelien kanssa on ollut pitkäaikaista ja erilaisia iteraatioita pelistä on ollut lähemmäs muutama sata. Mikäli asiakaslähtöinen tuotekehitys kiinnostaa tarkemmin, niin lukaisehan korttipeleistä tekemämme blogiteksti 5 oppia tuotekehityksestä 1,5 vuoden ajalta.
Topaasia® – Myynti peli
Tänä päivänä Topaasia® pakkoja on useaan erilaiseen aiheiseen kuten asiakaskokemukseen, leaniin, ketteryyteen, työyhteisöön, jne. Olemme myös luoneet niin sanotun ”Yleispakan”, joka on monikäyttöinen Topaasia-pakka, jota suosittelemmekin ensimmäisen käyttökerran peliksi. Katso kaikki pakat ja sisällöt kanssamme luoneet kumppanit tästä.
Topaasia-korttipelejä käytetään useissa erilaisissa konteksteissa: Ohjelmistotiimien retrospektiiveissä ja erilaisissa kehityspalavereissa, tiimin omien ongelmien kirkastamisessa, osallistavan strategiatyön osana, työyhteisön arviointityökaluna jne. Olemme todenneet, että pelin avulla ihmiset pääsevät helposti puhumaan heille oleellisista asioista. Moni asiakas on todennut että pelin avulla on saatu ”kirkastettua suuntaa ja luotua yhteistä ymmärrystä”. Korttia pelaavia asiakasyrityksiä on nyt yli 200. Palaute ja referenssit ovat olleet runsaita ja kehittäviä ja voit lukea asiakkaiden kokemuksista lisää tästä. Alla maistiainen:
Asiakkaidemme avulla olemme tunnistaneet ja oppineet nimeämään seuraavat ongelmat:
1. Ei ole aika käydä tiimin kehityskeskusteluja
2. Yhteinen suunta on hetkellisesti hukassa
3. Ollaan jumissa ja tarvitaan uusia näkökulmia
4. Ei anneta ja saada riittävästi suoraa palautetta
Ytimekkäästi Topaasia® tuo ratkaisun menetelmällä, joka ohjaa erilaiset ihmiset nopeasti heille mekityksellisten asioiden äärelle. Käytännössä fasilitointia ilman fasilitaattoria. Tai tiimin itsevalmennusta.
“Mitäs nyt?”
gälliwashere ja Topaasia-pelit ovat 3 vuotta vanhoja, mutta eiköhän tämä tarina ole vasta alussa. Pysy kärryillä seuraamalla meitä someissa ja/tai liity sähköpostilistallemme, johon epäsäännöllisesti päivitämme tärkeimmät uutiset, asiakastarinat, blogit ja lisäykset tarjoomaan. Some-, ja sähköpostilistalinkkeihin pääset tämän tarinan lopussa.
Voit myös ostaa Topaasia® – pelejä suoraan upouudesta verkkokaupastamme. Voit myös toki olla suoraan yhteydessä muuten vain, ota yhteyttä.
Ai niin, visio, missio ja arvot?
Sisäinen toimintaamme ohjaava kysymys on ollut pitkään ”kuinka toimisi maailman suurin konsulttiyhtiö ilman yhtäkään konsulttia?”. Ensimmäisissä käyntikorteissamme ja roll-upeissa lukeekin ”The world’s largest consulting company without any consultants – to be.”
Missio on luoda parasta palvelua ja parhaita tuotteita tiimeille yhteisen ymmärryksen ja suunnan luomiseen, kirkastamiseen, sekä sillä pysymiseen.
Arvojamme emme ole kiteyttäneet. Ne ovat kuitenkin hyvin kallellaan dialogiin, yhteiseen ymmärrykseen, sekä jotain uskosta ihmisen kykyyn ja haluun oppia. Asiakkaidemme suusta olemme ”luovia, sitkeitä ja erittäin asiakaspalveluhenkisiä”.
Visio on jotain tuolta välistä. Ehkä se ymmärretään vielä.
PS.
Jos mietit vielä sitä elämän tarkoitusta, niin sen löydät täältä.