Haluan purkaa tähän lyhkäisen yksinkertaiseen tekstiin oppimani asiat Topaasia® -korttipelikonseptin tuotekehityksestä viimeisen 18 kuukauden ajalta. Tämä siksi, että haluan saada nämä opit muistiin ja edes jollakin tavalla ymmärrettävään muotoon kiteytettynä.

Käytännössä tämä kerätty pieni kokemus pohjaa intensiiviseen tuotekehitystyöhön viimeisen 18:sta kuukauden ajalta, jonka aikana tämän hetkinen konsepti rakentui asiakastyön kautta tehtyyn versiointiin (n. 100 + eri versiota). 

Korostan viittä (5) oppia, jotka eivät ole minkäänlaisessa tärkeysjärjestyksessä. Nämä ovat mainitun kokemuksen pohjalta itselleni tärkeimmät opit, eikä tarkoituksena ole hakea mitään universaaleja lainalaisuuksia saati oikeita vastauksia.

1. Kun asiakas määrää kappaleen keston löytyy oikea tahti ja soittokin alkaa luonnistua

On mahtava nähdä, kuinka nopeasti prototyypit valmistuvat, pieniä korjauksia tapahtuu siellä täällä ja energiatasot nousevat, kun asiakas määrää tahdin tuotekehittäjän kalenteriin. Tarkoitan käytännössä sitä, että mene ja myy sitä raakiletta niin pääset (ja sinun täytyy mikäli olet sanasi mittainen) toimittamaan. Myy raakile niin, että tapahtuu vaihdantaa, sekä omasta ja asiakkaan kalenterista löytyy merkintä. Bisnestä. Liikettä. Aikaan sidottua tavoitteellista tekemistä.

2. Tee parhaasi ja pelkää pahinta

Varaudu siihen, että vaikka olet tehnyt parhaasi voit silti tuottaa pettymyksen asiakkaalle eli tuhlata pahimmassa tapauksessa useamman ihmisen aikaa. Tämä on puistattava ajatus sillä asiakas on ottanut riskin eli osoittanut luottamusta. Myös sinä olet ottanut riskin (= myynyt itsesi kuseen) sitoessasi vaihdannan (eurot) asiakkaan tyytyväisyyteen. Kuvio on kaikin puolin sellainen, että  anna kaikkesi mitään jarruttelematta tai salailematta.


3. Toimi kaikkialta ja jokaiselta palautetta keräävän Hämähäkkimiehen tavoin

Kuuntele (ÄLÄ SELITTELE) jokaista, joka avaa sanaisen arkkunsa. Kiinnitä huomiosi erityisesti yksityiskohtiin ja toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti.

* Järjestä tapaaminen “sen kriittisimmän” kaverin kanssa ja kysy häneltä hänen mielestään “sitä kriittisintä” kaveria.
* Etsiä käsiisi yliherkkää Bullshit -tutkainta kaulassaan ylpeästi kantavat veijarit.
* Kun olet saanut palautetta yhdeltä toimialalta lähde hakemaan sitä seuraavalta – mielellään sellaiselta jota kohtaan ennakoluulosi ovat tasolla volMAX.

4. Asiakkaat kertovat oikeat vastaukset

Huijaa itseäsi energisoitumaan uudestaan ja uudestaan uskomalla omaan näkemykseesi. Kohtaa todellisuus kuuntelemalla asiakkaiden tarpeita, haasteita, sekä innostumisen lähteitä ja vertaa näitä heidän kokemukseensa koetusta arvosta. Tee tarvittavat muutokset, oivalla jotakin uutta, fokusoi ja palaa itsesi huijaamiseen.


5. Kiitä

Muista kiittää ja osoittaa arvostuksesi jokaiselle aikaansa, rahaansa, ideoitaan tai ajatuksiaan käyttäneille mitä mahtavimmille ihmisille.

-Jussi