Yrityskulttuuri – lyhyt oppimäärä
Yrityskulttuuri on organisaation sydän – se määrittää, miten ihmiset toimivat, kommunikoivat ja tuntevat työpaikallaan. Hyvä kulttuuri ei ole pelkästään mukava lisä, vaan se vaikuttaa suoraan työntekijöiden sitoutumiseen, tuottavuuteen ja innovatiivisuuteen.
Tässä artikkelissa sukellamme siihen mitä yrityskulttuuri on, mistä se koostuu ja miten yrityskulttuuria voidaan rakentaa tukemaan organisaation tavoitteita.
Mitä yrityskulttuuri on?
Yrityskulttuuri viittaa organisaation yhteisiin arvoihin, asenteisiin ja toimintatapoihin, jotka ohjaavat työntekoa ja vuorovaikutusta työyhteisössä. Hyvä kulttuuri on kilpailuetu, joka houkuttelee organisaatioon parhaat osaajat, lisää työntekijöiden sitoutumista ja luo puitteet menestykselle myös turbulentteina aikoina.
Panu Luukka, Suomen johtava yrityskulttuurin asiantuntija, määrittelee yrityskulttuurin seuraavasti:
“Organisaation menestyksen tekevät aina ihmiset. Ihmiset ovat organisaation keskeinen muutoksen tekijä ja mahdollistaja molempiin suuntiin. Kulttuuri on se työkalu, jolla ihmisiä ohjataan tekemään oikeita asioita organisaation näkökulmasta. Paras määritelmä yrityskulttuuriin tulee William Wolframilta, joka määrittelee kulttuurin olevan sitä, mitä tapahtuu kun kukaan ei ole katsomassa. ”
Yrityskulttuuriin panostamalla saadaan vaikuttavia hyötyjä organisaation näkökulmasta. Yrityskulttuuri vaikuttaa suoraan työntekijöiden tyytyväisyyteen, motivaatioon ja tuottavuuteen. Hyvä kulttuuri edistää avoimuutta, luottamusta ja yhteishenkeä, jotka johtavat parempiin liiketoimintatuloksiin.
Mistä yrityskulttuuri koostuu?
Yrityskulttuuri koostuu useista eri elementeistä, jotka määrittelevät organisaation toimintatavat ja ilmapiirin:
1. Arvot ja normit: Yrityksen ydinarvot ja toimintaperiaatteet, jotka ohjaavat päätöksentekoa ja käyttäytymistä. Näitä voidaan sanoa myös yrityskulttuurin kulmakiviksi.
2. Johtaminen: Miten johtajat käyttäytyvät, viestivät, tukevat ja motivoivat työntekijöitä. Ovatko johtajat reiluja ja oikeudenmukaisia, omaavatko he positiivisen ihmiskäsityksen?
3. Kommunikaatio: Avoimuus ja vuorovaikutus tiimien ja johdon välillä. Kuten Wiio leikkisästi aikoinaan totesi: ”kaikki johtaminen kaatuu viestintään ja viestintä johtamiseen”.
4. Työyhteisö ja -ympäristö: Fyysiset tilat, rakenteet ja teknologiat, jotka tukevat työntekoa. Ovatko työyhteisön perusasiat, kuten lomat, palkat, vakuutukset, työolot jne. kunnossa? Hyvä yrityskulttuuri vaatii, että perusasiat ovat kunnossa. On totta, että jotkut kulttuurit tarjoavat esimerkiksi vahvemman merkityksen, kuin esimerkiksi työn ja vapaa-ajan tasapainoa, mutta se on silloin niille ihmisille oikea kulttuuri, jotka kaipaavat omalle henkilökohtaiselle merkityksen tunteelleen toteuttamispaikkaa.
5. Yhteisöllisyys: Tiimihenki ja työntekijöiden välinen yhteistyö. Aiheesta on tunnettu kirja ”No Asshole-rule”, joka painottaa ettei hyvään tiimiin ja yhteisöön mahdu mätiä omenia pilaamaan. Siksi monet teknologiayhtiöt painottavat rekrytoinneissaan ”cultural-fittiä”.
6. Ihmiskäsitys: Millainen ihmiskäsitys meidän henkilöstöllä ja johtajilla on? Näemmekö ihmiset lähtökohtaisesti laiskoina opportunisteina, vai ahkerina kollegoina, jotka haluavat tehdä parhaansa?
Yrityskulttuurin kehittäminen ja johtaminen
Jokaiseen yhteisöön syntyy ja muodostuu kulttuuri, kiinnitetään siihen huomiota tai ei. Yrityksissä kulttuurin kehittäminen tähtää erityisesti työntekijöiden hyvinvoinnin ja tehokkuuden teemoihin ja tietoisesti kulttuuriin keskittymällä voidaan vähintäänkin varmistaa, ettei se muutu ei-toivottuun suuntaan.
Erinomainen yrityskulttuuri ei synny itsestään vaan vaatii jatkuvaa kehittämistä. Kulttuurin kehittäminen alkaa johdon sitoutumisesta, esimerkistä ja selkeästä visioista siitä, minkälaista kulttuuria halutaan rakentaa. Sen jälkeen tulee luoda rakenteita ja käytäntöjä, jotka tukevat toivottuja toimintamalleja.
Yrityskulttuuri-hyötypeli: tehokas, osallistava ja hauska tapa yrityskulttuurin kehittämiseen
Topaasia, Panu Luukka ja Leidenschaft ovat tehneet sisältöyhteistyössä Yrityskulttuuri-pelin Topaasian digitaaliselle hyötypelialustalle.
Pelin avulla ryhmät keskustelevat, tunnistavat ja kehittävät yrityskulttuuriaan tavalla, jossa kaikki pääsevät tasavertaisesti ääneen ja ryhmä pääsee käytännöllisiin tuloksiin tunnissa.
Pelissä on 52 kortista, jotka ovat jaoiteltu teemoihin Kulmakivet, Rakenteet, Ihmiskäsitys ja Johtaminen. Korttien avulla keskustelijat muodostavat näkemyksiä, joiden avulla pystytään päättämään, mikä on tärkeää oman yrityskulttuurin kehittämisen kannalta.
-> Kokeile maksutta Yrityskulttuuri-peliä <-
Yrityskulttuurin kehittämisen peli koostuu 52 kortista, jotka ovat jaoiteltu teemoihin Kulmakivet, Rakenteet, Ihmiskäsitys ja Johtaminen