Kuinka irtautua ja palautua etätyöstä? Topaasian kokemuksia
Topaasia on pieni start-up -tiimi, joka on toiminut etänä jo useita vuosia. Yrittäjämäinen passioni eli intohimo ja etätyön työstä irtautumisen haasteet ovat opettaneet kantapään kautta, että palautuminen on teema, johon kannattaa herätä mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Tässä kasa testattuja toimintatapoja, joita olemme Topaasian porukalla todenneet toimivaksi työstä irtaantumisen kannalta etätyöaikana:
1. Poista puhelimesta sähköposti ja pikaviestimet
Työviestimien poistaminen puhelimesta on paras, nopein ja helpoin tapa työstä irtaantumisen edistämiseksi. Kun sanomme “poista”, tarkoitamme todellakin poistamista, ei pelkästään notifikaatioiden hiljentämistä. Houkutus on muuten yksinkertaisesti liian suuri “ihan vain vilkaista maili” lauantaiaamuna klo 10 ja siitä voi alkaa töissä kiinni oleva ajatuskierre, joka on kaikki pois läsnäolosta perheen kanssa tai muusta palautumisesta. Eräs tiimimme myyntiä tekevä jäsen on hankkinut jopa erillisen puhelimen vapaa-aikaa varten.
Voi tuntua pahalta ja lähes mahdottomalta poistaa viestimiä, mutta todennäköisesti huomaat ihanan rauhan tunteen, ja kyllä ne apit saa takaisin jos on ihan pakko.
2. Erillinen vapaa-ajan profiili läppärille (jos sinulla ei ole työkonetta erikseen)
Jos sinulla on erikseen työkone ja vapaa-ajan kone, niin loistavaa! Tämä problem solved.
Mikäli kuitenkin ei, niin suosittelemme pitämään erillistä profiilia tietokoneella. Työprofiilissa on kirjautumiset maileihin, työintroihin ja viestimiin, mutta vapaa-ajan profiilin puolella niitä ei ole ollenkaan.
3. Koita pitää itsellesi sopivia, säännöllisiä työaikoja
Etätyössä voi tehdä milloin mitäkin lystää ja se on mukavaa. Vapaus kuitenkin kaipaa kokemuksemme mukaan omaehtoisia rajotteita, ja suunniteltu työaika on niistä yksi. Saatat olla erilainen luonne tämän suhteen ja se on ok. Itse olemme kuitenkin kokeneet, että on parempi rajata työtä, ja siihen liittyviä ajatuksia, kuin antaa sen viedä rajattomasti. Useinhan työ vie juuri sen ajan ja energian mitä sille annetaan.
4. Tee työpäivistä hyviä
Vaikeampi toteuttaa on tehdä päivistä hyviä siten, ettei niistä tarvitse samalla tavalla palautua. Se tarkoittaa työviikon suunnittelua esimerkiksi muistivihkoon tai to-do-appiin, säännöllistä tauottamista työpäivän aikana, silmien lepuuttamista, parempaa työasentoa, taukojumppaa, mindfullnessia ja muuta kehon ja mielen ergonomiaa.
5. Muodosta rituaaleja
Muodosta töiden aloittamisen ja lopettamisen rituaaleja. Nämä kertovat mielelle, että millaiseen olemiseen pitää virittyä. Esimerkki työpäivän lopettamiseen: Käy läpi fyysinen to-do-lappu, rutista se ja heitä roskiin. Tai käy läpi bullet journalisi ja merkkaa päivän asiat. Kuuntele tietty biisi, vaihda vaatteet, tee jotain fyysistä, käy ulkona koiran kanssa. Rituaaleista ja muusta stressinhallinnasta suosittelemme lämpimästi JP Jakosen tuotantoa, erityisesti kirjoja Stressivapaa yrittäjä ja Stressivapaa johtaja.
6. Tee ympäristöstä ystävällinen
James Clearin Atomic Habits -kirja painottaa tapojen muodostumisen kannalta ympäristön muokkaamista. Se tarkoittaa yksinkertaisesti, että jos halutaan laihduttaa ja jättää napostelua vähemmälle, ei jätetä karkkeja lojumaan pöydälle kippoon. Parempi jos niitä ei olisi koko talossa. Työkontekstissa se tarkoittaa, että fyysiset työasiat olisi hyvä saada piiloon. Jos sinulla on oma työhuone, laita ovi kiinni. Laita työpuhelin kaappiin ja äänettömälle. Poissa silmistä, poissa mielestä.
————
Haluatko kehittää etätyön käytänteitä keskustellen omassa työyhteisössäsi?