Pyhää vihaa ja suurta rakkautta – yrittäjyys Kim Väisäsen silmin

Kim_Väisänen_Yrittäjyys_blogikansi

Kim Väisänen on menestyksekkään exitin tehnyt start-up-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri ja tietokirjailija, jolla on intohimoinen viha-rakkaus-suhde yrittäjyyteen. Nyt Kim on tiivistänyt tietonsa ja kokemuksensa Topaasian Yrittäjyys-pakkaan. Tässä haastattelussa Kim kertoo niin ajatuksiaan yrittäjyydestä yleisesti kuin Yrittäjyys-pakan teemoista.

Mitä yrittäjyys on, Kim Väisänen?

“Kiteyttäisin yrittämisen siten, että yrittäjä pyrkii pääsemään päämääriinsä omin kyvyin ja palkkaamiensa ihmisten avulla. Yrittäjä yrittää toteuttaa itseään ja unelmaansa yrittämisestä. Mutta se ei ole diagonaali suora jana, vaan se on ylös, alas, ylös, alas.”, Kim kertoo ja summaa:

“J. Karjalaisen sanoituksen mukaan: yrittäjyys on kuin pyhää vihaa ja suurta rakkautta, joo mä kaiken nään.”

Yrittäjyys nyky-yhteiskunnassa

Kim on toiminut yrittäjänä 28 vuotta ja nähnyt sijoittajan roolissa monia yrityksiä. Näiden kokemusten ja tutkimusten pohjalta hänellä on näkemyksiä yrittämisestä nyky-yhteiskunnassa.

“Henkisesti yrittäjyys on ihmisten mielissä muuttunut valtavasti. Nuorten pitkän aikavälin tutkimusten mukaan 2000-luvun alussa vain yksi prosentti nuorista pystyi harkitsemaan yrittäjyyttä uravaihtoehtona. Tämä prosentti on 2020-luvun alkuun mennessä kasvanut yli 20 %: iin. Mutta se, mitä yrittäjältä vaaditaan, ei juuri ole muuttunut 20 vuodessa.” Kim valoittaa ja kertoo mitä yrittäjyys vaatii:

“Yrittäjältä vaaditaan hyvää riskinsietokykyä, sillä yrittäminen on harvoin helppoa, tasaista ja ennalta-arvattavaa. Pitää olla riskinsietokykyä, oma-aloitteisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Pikavoitot ovat harvassa. Mottoni moneen asiaan on, että hyvät asiat tapahtuvat hitaasti ja huonot asiat tapahtuvat nopeasti. Yrittämisessä menestyminen vaatii yleensä hyvin pitkäjänteistä työtä. Huipulta putoaminen taas voi käydä hyvinkin nopeasti”, Kim kertoo.

Kim Väisänen on kirjoittanut yrittämisestä tietokirjan Väärää yrittämistä (2018)

Yrittäjyys on älykkyyslaji

Yrittäminen on pohjimmiltaan älykkyyslaji, jossa pärjää ajattelemalla. Kim valottaa asiaa Täällä Pohjantähden alla -esimerkin avulla:

Täällä Pohjantähden alla on loistava kirja, josta on tehty elokuvaversio. Vanha elokuvaversio alkaa siten, että on suo, kuokka ja Jussi. Jussi on suolla, hänellä on kuokka, ja hän kuokkii ja huutaa perkeleelle. Mutta kirjan lukeneet tietävät, että ennen kuin Jussi rupeaa hakkaamaan kuokallaan suota, hän tekee todella paljon ajatustyötä: hän kiertelee suota sieltä sun täältä ja katsoo, miten vesivirrat menevät ja mistä suunnasta pitäisi ruveta kaivamaan. Hän prosessoi asiaa ja tullessaan lopputulokseen, alkaa kuokka heilumaan.” 

Yrittämistä aloittaessa kannattaakin tehdä Jussin tavoin paljon ajatustyötä. Ennen kuin rupeat heiluttamaan kuokkaa, kierrä pitkään suota ja mieti, mihin suuntaan kannattaa kuokkia. Se voi Kimin mukaan tarkoittaa intensiivistä kartoittamista: 

“Jos alat yrittäjäksi, mieti miten valitsemallasi alalla pärjää ja keitä siellä toimii. Tänä päivänä kaikki tieto – kilpailijan tuotteet, hinnat, asiakaskunta – löytyvät internetistä. Etukäteistyötä voi tehdä helposti ennen heittäytymistä jollekin toimialalle ihan vaan istumalla tietokoneella pitkäjänteisesti ja tekemällä kilpailijavertailua. Tutkimusta voi tehdä soittamallakin, sillä  Suomessa ihmiset ovat hyvin puheliaita. Voit soittaa kilpailijoiden asiakkaille ja kysyä ovatko he tyytyväisiä tai miettineet vaihtoa.”

Kim Väisäsen Yrittäjyyden nelikenttä

Yrittäjyyden nelikenttä

Kim hahmottaa yrittäjyyttä ja yrittäjiä nelikentän avulla:

Tähtiyrittäjät – Oikeassa yläkulmassa on tähtiyrittäjä. Silloin yritys kannattaa, mutta tarjoaa myös yrittämisen ja elämän vapautta. Yrittäminen ei ole kaikki kaikessa, vaan rinnalla kulkevat terveet ihmissuhteet, mieluisat harrastukset, sekä itsestä huolehtiminen. 

Panttivangit: Vasemmassa alakulmassa ovat ne, joille yrittäminen ei tuota mitään eikä tekemisestä nauti. He ovat kuin panttivankeja ilman vapautta. Tällöin suosittelen luovuttamista. Jos tekeminen ei tuota mitään nyt, ja tiedetään, ettei se tuota pitkällä aikavälilläkään, ja samalla vie kaiken fyysisesti ja henkisesti, silloin kannattaa hypätä pois. 

Yrittäjänarkomaanit: Vasen yläkulma on yrittäjänarkomaaneille. Firma tuottaa hyvin, mutta he eivät tiedä mistään muusta. Osa heistä ei edes tajua, että he ovat yrittäjänarkomaaneja. Yritys tuottaa, mutta sinulla ei ole ajankäytön vapautta. Se on kuitenkin ihan hyvä vaihtoehto, jos yrittäjät itse pitävät siitä.

Elämäntapayrittäjät: Vasemmassa yläkulmassa ovat elämäntapayrittäjät. Toiminta on kivaa ja mukavaa, ei tuota, mutta yrittäjä on iloinen ja onnellinen tekemisestään.

Yrittäjyys-pakka by Kim Väisänen

Yrittäjyys-pelipakka koostuu neljästä teemasta: markkina, lisäarvo, tarkoitus ja mitattavuus. Pelissä on yhteensä 52 erilaista korttia, jokaisessa maassa 13,  jotka auttavat ajattelemaan, käsittelemään ja kehittämään yritystä ja yrittäjää.

Kolme esimerkkiä Markkina-teeman korteista

Markkina

Kim kertoo, että monesti nuoret yrittäjät, jotka tulevat alalle sen ulkopuolelta, ajattelevat disruptoivansa koko toimialan. “He kuvittelevat, että vanhat pelurit nostavat tassut ilmaan ja antautuvat, kun heidän  markkinansa viedään nenän edestä. Eivät ne antaudu. Ne tekevät kaikkensa sen eteen, että elämäsi olisi yhtä helvettiä. Rupea siinä sitten disruptoimaan”, Kim sanoo.

Aloittavan yrityksen etuna usein on, että voi tehdä rohkeasti ja nopeasti asioita. Iso markkinajohtaja ei monestikaan pysty tekemään radikaaleja käännöksiä nopeasti puolustaessaan markkinaansa. 

Kolme esimerkkiä Tarkoitus-teeman korteista

Tarkoitus

Ensimmäisenä Kim keskittyisi pakan kanssa käsittelemään yrittämisen tarkoitusta; onko toiminnalla kestävä tarkoitus vai onko lähdetty soitellen sotaan?

“Niin naiivilta kuin se kuulostaakin, jos yritys ja yrittäminen tekee maailmasta paremman paikan, niin silloin sillä on aito ja hyvä tarkoitus. Hyvän syyn lisäksi kannattaa tietysti käydä itsensä kanssa keskustelua siitä, miksi haluaa yrittäjäksi. Raha ei syynä kanna kauas.”

Kolme esimerkkiä Lisäarvo-teeman korteista

Lisäarvo

Lisäarvo tarkoittaa, että yrittäjän tai yrityksen pitää tuottaa mitattavaa hyötyä ihmisille.

Monet yrittäjät myös kuvittelevat että hyvä tuote myy itse itsensä. Tämä on Kimin mukaan kokemuksen vääräksi osoittama harhaluulo. 

“Joskus olen itsekin saattanut naiviisti ajatella, että hyvä tuote myy itsensä. Ei muuten myy, kun niitä hyviä tuotteita on kolmetoista tusinassa. Hyvän tuotteen ympärillä pitää olla toimiva koneisto. Pitää olla markkinointia, myyntiä, asiakaspalveluja ja kaikkea muuta”, Kim kertoo.

Kolme esimerkkiä Mitattavuus-teeman korteista

Mitattavuus

Mitattavuus menee käsi kädessä lisäarvon tuottamisen kanssa. Asioiden mittaaminen pitää kartalla missä mennään, eikä mennä vain mututuntumalla.

Lopuksi – Kimin terveiset

Olen tiristänyt sielustani verta ja kyyneleitä tämän Yrittäjyys-pakan eteen. Tämä on kolmas pakka, mitä olen ollut tekemässä ja ihan varmasti paras. Tätä on tehty todella pieteetillä ja innolla, prosessista nauttien.

”Lopuksi haluan sanoa, että pelatkaa pakalla paljon! Minä lupaan pelata sen vuoden päästä, ja katsoa läpi, onko se kestänyt aikaa. Mutta väittäisin, että tällä kertaa se kestää paremmin kuin joskus ennen – tällä hetkellä en muuttaisi mitään”, Kim viimeistelee.

–————-

Hyviä pelejä yrittämisen tiimoilta!

-> Kokeile Kimin Yrittäjyys-pakkaa maksutta <-

https://www.kim.fi/

Lue lisää Kimin haastatteluja:
Näin viet, etkä vikise – Kim Väisänen