Palveleva johtaminen -peli, sisältöyhteistyössä Mikko Bäckström

Mikko Bäckström on brändinrakennuksen ja markkinoinnin asiantuntija. Hän on toiminut urallaan asiantuntijana, esihenkilönä ja johtajana, sekä toiminut yrityskulttuurin sekä johtamisen kehittämisen parissa. Mikko on tutkinut palvelevaa johtamista 90-luvulta lähtien ja kirjoittaa paraikaa aiheesta kirjaa.

Mikko on tehnyt Topaasian kanssa yhteistyössä pelin Palveleva johtaminen, joka auttaa organisaatioita ja esihenkilöitä tunnistamaan ja kehittämään palvelevan johtamisen painopisteitä.

Voit kuulla Mikolta lisää palvelevasta johtamisesta ja tutustua Palveleva johtaminen – peliin osallistumalla 9.11 Inhimillisen johtamisen webinaarisarjaan

Työelämän ja johtajuuden muutos

Työelämä on muuttunut viimeisen 50 vuoden aikana radikaalisti, mutta johtamisen perusteesit ovat Mikon mukaan säilyneet muuttumattomana.

“Yhä useampi meistä tekee asiantuntija- ja tietotyötä, joka on luonteeltaan itsenäistä ja itseohjautuvaa. Samaan aikaan ihmiset työskentelevät itsenäisissä ja itseohjautuvissa tiimeissä, joissa autonomian taso on korkea. Tällaisessa toimintaympäristössä yksilöillä ja tiimeillä on laaja vastuu omasta tekemisestään, päätöksenteostaan ja itsensä johtamisesta. Silti organisaatiokaaviot ovat edelleen pyramidin muotoisia, niin strateginen kuin operatiivinen päätösvalta keskittyy edelleen johtajille, ja yritysten vuorovaikutussuhteet muistuttavat sotilaallista komento- ja kontrolliketjua.” Mikko kertoo työelämän kehityksestä.

Johtajuudelle työn muutos tarkoittaa väistämättä muutosta oikeassa olemisesta ja auktoriteetista kohti ihmisten palvelemista. Mikko kuvailee tilannetta: Johtajahan ei enää ole, eikä kykenekään olemaan, kaikkien johtamiensa osa-alueiden kaikkitietävä ykkösasiantuntija. Vaikka osaaminen, kokemus ja asiantuntemus jakautuvat ympäri yrityksen eri rakenteita, organisaatioita johdetaan edelleen hyvin hierarkkisesti. Hajautuneen asiantuntemuksen ympäristössä perinteinen ylhäältä alas suuntautuva käskyjohtaminen ei enää toimi. Asiantuntijoina työskentelevillä ihmisillä on usein niin kyvykkyyttä kuin tahtoa vaikuttaa, ja me ihmiset koemme merkityksellisyyden ja vaikuttavuuden tärkeiksi arvoiksi. Ja niinpä me ennen pitkää joko ryhdymme vastarintaan tai heitämme pyyhkeen kehiin, mikäli emme saa osaamistamme kuuluviin ja merkityksellisyyden tunteita työstämme.”

Ratkaisuna työelämän muutoksiin Mikko kuvailee johtamisen murrosta, joka määrittää johtajan identiteetin, johtamisen roolit ja tehtävien painotukset täysin uudelleen. Kuvaan astuu palveleva johtaminen.

Mitä on palveleva johtaminen?

Palveleva johtaminen ei ole johtamismalli tai johtamisen strategia, vaan filosofia, jota ohjaa tapa nähdä ja tulkita ympäröivää maailmaa – ja tapana nähdä organisaatiot konemaisten prosessijatkumoiden sijaan orgaanisina, inhimillisinä ja alati kehittyvinä organismeina. Kyse on johtamisen uudelleensovittamisesta ihmiskeskeisempään ajatustyöhön, hajautetumman päätöksenteon organisaatiomalliin ja inhimillisempään työkulttuuriin.

“Palveleva johtaminen voi viedä meitä lähemmäksi sellaista johtamismallia, jonka avulla organisaatioissa voidaan tehdä nykyaikaisen työn edellyttämää ja yhtä lailla modernien liiketoimintamallien ajamaa muutosta”, Mikko kertoo.

Mitä palveleva johtaminen pitää sisällään?

Palveleva johtamisen taustalla on Mikon mukaan kolme ydinajatusta: ihmiskäsitys, johtajuuden ja auktoriteetin ansaitseminen, sekä ilmapiirin luominen.

Ihmiskäsitys

Keskeinen ajatus palvelevassa johtamisessa on Mikon mielestä ihmiskäsitys, eli miten ihminen kokee toisen ihmisen riippumatta siitä, onko kyseessä työ, vapaa-aika tai muu konteksti. Se perustuu ajatukseen jakamattomasta ja itseisarvoisesta ihmisarvosta, jota ei voi hierarkioiden tai nokkimisjärjestysten varjolla ottaa ihmiseltä pois. Olennaista on ymmärtää, että organisaation luoma arvo voi muodostua osiensa summaa suuremmaksi ainoastaan, kun kukin sen jäsen kokee oman itsensä arvokkaaksi ja työroolinsa organisaation menestymisen kannalta tärkeäksi ja arvokkaaksi.

Johtajuuden ansaitseminen

Palvelevan johtamisen filosofiassa johtaja ansaitsee oman johtajuutensa. Vaikka luottamuksen tulisi olla itseisarvoista, tulee johtajalla olla valta ja vastuu tehdä päätöksiä johdettaviensa puolesta. Keskeistä on ymmärtää, että johtajuus ei synny nimityksen tai ylennyksen kautta, vaan johdettavilta saadulla mandaatilla. Se edellyttää tiivistä luottamusta johtajaan. Siinä missä ihmiset kaipaavat itselleen kunnioitusta, arvostusta ja empatiaa, ja pyrkivät toimimaan kuten saarnaavat, sitä vaaditaan mitä suuremmassa määrin erityisesti johtajalta.

”Todennäköisesti johtajalla on pidempi kokemus ja mittava osaaminen siitä osa-alueesta, jota hän johtaa. Sen lisäksi, hänellä täytyy olla ymmärrys ja luottamus auttaa, tukea, antaa resursseja, poistaa esteitä, ja mikä kaikkein tärkeintä, luoda psykologista turvallisuutta johtamassaan ryhmässä. Paitsi että johtajan täytyy palvella yrityksen päämääriä, on kauaskantoista keskittyä palvelemaan erityisesti niiden ihmisten tarpeita, jotka sen tuloksen yhdessä aikaansaavat. Tästä tulee nimitys ‘palveleva johtaja’”, Mikko kertoo.

Ilmapiirin luominen

Kolmanneksi, yksi palvelevan johtajan keskeisimpiä tehtäviä on luoda tiimilleen optimaaliset edellytykset onnistua. Kyse on ilmapiirin luomisesta, jossa ryhmän yksittäiset jäsenet voivat toteuttaa omia vahvuuksiaan, omaa tekemistään ja tiimin tekemistä palvelevalla tavalla. Palvelevalla johtajalla täytyykin olla riittävät resurssit keskittyä tähän: varmistamaan riittävästi aikaa, hankkimaan rahaa, järjestämään tarvittavat työkalut ja luomaan psykologisesti turvallisen ilmapiirin johtamaansa ryhmään.

Psykologisen turvallisuuden rakentaminen on jotain, mihin me kaikki voimme osallistua: olemalla omia itsejämme, hyväksymällä toisemme sellaisina kuin olemme ja rohkaisemalla toisiamme koettelemaan mukavuusrajojamme. Näin osallistumme usein jopa tietämättämme itsemme ja toistemme johtamiseen.

Palvelevan johtamisen tarkoitus

Palvelevan johtamisen tärkein päämäärä on, että organisaatioon syntyy sisäinen palvelukulttuuri, jossa jokainen kykenee auttamaan, tukemaan, poistamaan esteitä ja luomaan kannustavaa ilmapiiriä. Mikko kertoo, että päämäärien toteutuessa voidaan saavuttaa yhteisjohtajuutta ja yhteisöohjautuvuutta, jossa jokainen harjoittaa johtamisen perusprinsiippejä toisilleen. Ideaalitilanteessa se näyttäytyy organisaationa, jossa puhalletaan yhteen hiileen, kannetaan vastuuta ja johdetaan yhteisiä asioita positioista ja titteleistä riippumatta.

Mikon mukaan palvelevaa johtamista toteuttavassa organisaatiossa johtaminen on perinteistä laajemmin yhteisen päätöksenteon tulosta: “Päätökset saatetaan validoida yrityksen virallisissa instansseissa, kuten johtoryhmässä tai hallituksessa, mutta ideaalitilanteessa johdon tehtävä on luoda strategiaa ja huolehtia, että organisaatio kulkee oikeaan suuntaan, kun taas tiimit hoitavat, että tarvittavat toimenpiteet tulee suunniteltua ja tehtyä. Johtaja vuorostaan tukee, resurssoi, poistaa esteitä ja auttaa yksilöitä ja tiimiä eteenpäin”, Mikko kuvailee

Topaasia -Palveleva johtaminen, hyötypeli johtajuuden ja johtajien kehittämiseen

Topaasia ja Mikko ovat tehneet yhdessä Topaasian palvelutarjoamaan pelisisällön Palveleva johtaminen.

Palveleva johtaminen -peli on kaikkien Topaasian asiakkaiden käytössä ja kenen tahansa testattavissa maksuttoman kokeilujakson kautta.

“Halusin tehdä tämän pakan, jotta kaikilla organisaatioilla olisi mahdollisuus tutustua palvelevan johtamisen periaatteisiin pelaamisen kautta. Sekä testata fasilitoidusti, olisiko palveleva johtamisfilosofia juuri heille sopiva tapa johtaa. Sehän ei ole niin, että se toimii kaikille, ja one size fits all, mutta joitain periaatteita palvelevasta johtamisesta voi takuuvarmasti adaptoida joka ikiseen organisaatioon“, Mikko kertoo.

Topaasian Palveleva johtaminen -peli koostuu neljästä teemasta, jotka ovat Ihmiskäsitys ja arvot, periaatteet ja työkalut, sisäinen ja ulkoinen viestintä. Jokaisen teeman alla on asiakortteja, jotka liittyvät kyseiseen teemaan.

“Palveleva johtaminen – pelin aiheet ovat tärkeitä siksi, että niiden avulla organisaatio kykenee käytännön esimerkkien kautta määrittämään, mitä seikkoja johdon tai esihenkilöiden tulisi huomioida ja painottaa harjoittaakseen motivoivaa, inspiroivaa ja ihmiskeskeistä johtamiskulttuuria.” Mikko tähdentää.

Mihin palveleva johtaminen -peli sopii?

Mikko kertoo, että Palveleva johtaminen – peli on tarkoitettu erityisesti seuraaviin tilanteisiin:

-Olemassa olevan johtamisen paradigman kyseenalaistamiseen
-Johtamiskäytäntöjen muuttamiseen ja kehittämiseen
-Kaikkiin tilanteisiin, joissa halutaan löytää uusia johtamisen painopisteitä.

“Konteksti, jossa liikutaan tätä peliä käytettäessä, on moderni palveleva johtaminen ja sen periaatteet. Kyse on filosofiasta, joka luo kivijalan päätöksenteolle. Filosofia sisältää aika paljon moraalista, eettistä, ja arvopohjaista pohdintaa” Mikko selventää ja jatkaa, miksi johtajuuden filosofiselle pohdinnalle kannattaa ottaa oma aikansa:

“Kun palvelevan johtamisen filosofian ymmärtää, se alkaa automaattisesti ohjata organisaation päätöksentekoa siten, että siinä huomioidaan kovan substanssin lisäksi myös inhimillinen aspekti. Se on tärkeää, koska vaikka päätöksiä voidaan tehdä kabineteissa, johtoryhmissä ja hallituksen huoneissa, niin muutoksen juurtuminen vaatii sen, että ihmiset lähtevät omalla motivaatioillaan ja inhimillisyydellään mukaan toteuttamaan päätöksiä ja uskovat, että sillä voidaan saavuttaa yhteistä hyvää.”

Tämä pakka tutustuttaa fasilitoidusti ihmiset palvelevan johtamisen näkökulmiin. Se auttaa valitsemaan, mihin asioihin kannattaa keskittyä, jos haluaa kehittyä palvelevassa johtamisessa niin yksilönä kuin organisaationa.

-Mikko Bäckström

 Kenelle Palveleva johtaminen – peli on tarkoitettu?

Palveleva johtaminen -peli on tarkoitettu kaikille organisaation johtaja- ja esihenkilötehtävissä toimiville sekä henkilöille, jotka kehittävät työkseen johtamista, yrityskulttuuria tai työntekijäkokemusta.

“Tämän pakan pelaamisesta voivat hyötyä sekä asiantuntijatason ihmiset, että johtaja- ja esihenkilötehtävissä toimivat ihmiset”, Mikko kertoo.

Pakkaa voi hyödyntää, kun lähdetään kommunikoimaan organisaation johtamisen muutosta. Jos haluaa, että palveleva johtaminen onnistuu organisaatiossa, niin on syytä viestiä laajalti organisaatiolle, mitä se tarkoittaa, mihin se pohjautuu ja minkälaista muutosta sillä voidaan saada aikaan.

“Muutoksen toteuttaminen ei tapahdu vain ja ainoastaan johtoryhmästä, toimitusjohtajasta tai hallituksesta käsin, vaan muutokseen täytyy osallistua koko organisaation. Pakka on oikeastaan tarkoitettu kaikille organisaatiossa työskenteleville, mutta ensimmäinen juttu on usein se, että esihenkilöt ja ihmiset, jotka tekevät muodollisia päätöksiä, tutustuvat aiheeseen ja ymmärtävät, mistä on kyse.” Mikko kuvailee.

Opi lisää palvelevasta johtamisesta

1) Googleta termi servant leadership

2) Palvelevan johtamisen on keksinyt Robert Greenleaf vuonna 1970. Greenleafin googlettamalla löytyy paljon materiaalia palvelevasta johtamisesta.

3) Aiheesta löytyy myös kirjallisuutta. Mikko kertoo, että Suomessakin ilmestyy pian kollegan kirjoittama kirja aiheesta. Mikolta tulee myöhemmin myös oma kirja palvelevasta johtajuudesta.