Satakunnan hyvinvointialue – Osallisuuden Road Show
Satakunnan hyvinvointialueen valmistelussa toteutettiin vuoden 2022 kesäkuun ja joulukuun välissä Osallisuuden Road Show, jossa satakunnan kansalaisia keskustelutettiin Topaasia-pelikorttien avulla. Keskusteluissa ja peleissä oli mukana Riikka Törnroos, joka toimii Satakunnan hyvinvointialueen viestinnässä selkokielikordinaattorina.
Osallisuuden Road Show’n tarkoitus oli osallistaa kansalaisia hyvinvointialueen valmisteluun. He pääsivät esittämään toiveita, huolia ja kysymyksiä uudesta hyvinvointialueesta. Hyvinvointialue ottaa vastattavakseen sosiaali-, terveys-, ja pelastuspalvelut, jotka aiemmin ovat olleet kuntien vastuulla. Uusi hyvinvointialue työllistää n.10 000 ihmistä.
“Olemme kiertäneet Osallisuuden Road Show’ssa lähes kaikki satakunnan kunnat, joissa on pidetty markkinoita. Olemme olleet mm. Siikaisten päivillä, Säkylän Kuhinoissa, Suomi-Areenalla Porissa ja viimeisenä Jämin joulukylässä. Meillä on kulkenut mukana fyysinen Topaasia-yleispakka”, Riikka kertoo.
Topaasia – Yleispakka
Markkinoilla on ollut oma pelipöytä, jonka ääressä on kysytty ihmisiltä: mikä heidän mielestään on tärkeää hyvinvointialueelle siirtyvissä palveluissa, eli sosiaali-, terveys-, ja pelastuspalveluissa?
“Tuollaiseen kysymykseen on kylmiltään vaikea vastata ja siinä meillä on ollut apuna Topaasian pelikortit. Ihmiset ovat saaneet valita sopivat kortit. Yhteensä pelasimme 1048 korttia. Selkeimmin tärkeimmiksi korteiksi nousivat Laatu ja Toimivuus. Niistä ihmiset ovat olleet erityisen huolissaan”, Riikka kertoo ja jatkaa, miten korttien valinta auttaa kertomaan päättäjille kansalaisten ajatuksista:
“Olemme koittaneet tuoda vahvasti esille kansalaisten terveisiä päättäjille ja kerroimme osallistujille, että terveiset näiden korttien kautta menevät varmasti perille.”
Riikka kokosi kaikista Topaasia-keskusteluista Excelin, josta koosti poliittisille päättäjille ja valmisteleville virkamiehille kiteyttävän Powerpoint-esityksen. Hän kokee tärkeäksi, että kansalaisten ajatuksia saadaan päättäville tahoille tiedoksi:
“Eiväthän yksittäisten korttien sanat, kuten “laatu” tai “toimivuus” vielä paljoa kerro, vaan sen lisäksi kerrotaan konteksti ihmisten keskustelusta ja haastattelusta. Mitä niiden sanojen takana on? Miksi se valittiin? Siitä tulee varsinaisen arvo.”
Mitä hyvää kortit toivat osallistamiseen?
Riikan mukaan kortit helpottivat aiheesta puhumista ja toimivat hyvänä jäänrikkojana.
“Kortit toimivat tukena aiheesta puhumiselle. Varsinkin jos ihminen ei ole joutunut käyttämään terveyspalveluita, jolloin omia lähikokemuksia ei ole ja helposti ajatellaan ettei omaa mitään mielipidettä. Korttien tukisanasto auttoi muodostamaan ajattelua ja edistämään keskustelua.”
Jotkut korteista eivät osuneet kysymyksen kanssa yhteen ja kaikille kansalaisille kortit eivät sopineet:
“Osa ihmisistä sanoi etteivät kortit tai korttien pelaaminen kuulu heidän arvomaailmaansa. Huomaisimme myös, että jotkut kortit ovat helpommin lähestyttäviä kuin toiset. Julkiseen sote-palveluun esim. “tuotteistus”-ajattelu ei oikein sovi ja Reflektointi aiheutti sanana joillekin hämmennystä”, Riikka kertoo
—-
Kiitos Riikka ja Satakunnan hyvinvointialue!