Sense-making ja toistemme sietäminen yhteistyössä, haastattelussa Timo Linnossuo ja Joonas Laine

sense-making

Tässä haastattelussa juttelemme Reveillerin Timo Linnossuon ja Joonas Laineen kanssa kompleksisuudesta, Cynefinistä ja uudesta Topaasia – pelistä: Sense-Making

Sense-making pelipakka on kaikkien kiinnostuneiden kokeiltavana Topaasiassa.


Mitä tykkäätte ammatillisessa elämässänne edistää?

Timo: Minulla ei ole tiettyä juttua jota tahdon edistää ja ohjaudun enemmän intressien kautta. Minua on ohjannut tiimivalmennus ja yleinen halu auttaa ihmisiä tekemään yhdessä ja ehkä sietämäänkin toisiaan paremmin. Koen kiehtovaksi myös uuden oppimisen ja mielenkiintoisten ihmisten tapaamisen.

Joonas: Etsin vielä omaa paikkaani ammatillisen elämän tiellä. Tällä hetkellä kiinnostaa oppia ymmärtämään vallitsevia tilanteita näkökulmasta “mitä voin itse tehdä”. Minua kiinnostaa myös kestävän kehityksen tavoitteet joita pyrin edistämään omassakin arjessa.


Miten olette päätyneet Cynefinin pariin?

Timo: Olen ollut kiinnostunut systeemiajattelusta ja kokonaisuuksista ja minulla on ollut erityisesti intohimona rakentaa systeemejä, edistää yrittämistä ja ylipäätään olla auttamassa toiminnan käyntiin saattamista.

Tiimivalmentamisen kautta olen päässyt systeemiajattelun maailmaan ja Complex Adaptive Leadership-kirja vei minut kompleksisuusajattelun pariin, jossa kiinnosti erityisesti leikkaus luonnontieteisiin. Kompleksisuudessa minuun on iskenyt sen perustuminen fysiikkaan; Newtonin fysiikka on tämä meidän normielämä ja kvanttifysiikka on se kompleksi maailma, jossa ei ole kausaalisuussuhteita. Jossain vaiheessa löysin Snowdenin artikkelin ja Cynefin resonoi pirusti vaikka en sitä paljoa edes ymmärtänyt silloin.

Kaikkein merkittävin juttu Cynefinin parissa on ollut se, kun törmäsin Heikki Turkkaan ja Julia Saarholmiin Aseman lapsista, ja esittelin heille silloin juuri löytämäni Cynefin -viitekehyksen, jolloin Heikki sanoi “Sähän selitit mun työn! Mun viimeiset 20 vuotta!”.

Tämän kohtaamisen jälkeen aloin tiimivalmentamaan heitä ja lähdimme jossakin vaiheessa Lontooseen Foundations kurssille opettelemaan mitä tämä oikeasti tarkoittaa. Tähän kuului myös verkkokurssi jota ansiokkaasti teimme kiitos Joonaksen, ja tämän ansiosta lähdimme yhteiselle Cynefin matkalle, jonka alkuvaiheessa toki vielä ollaan.

Joonas: Minulla tämä tapahtui aika pitkälti Timon mainitseman verkkokurssin kautta, kun aloimme tutustumaan aiheeseen tarkemmin meille tärkeässä tilassa The Studyssa, jossa vuorasimme seinät fläpeillä, katsoimme videoita ja kävimme dialogia. Nyt olemme aloittaneet kurssin kolme kertaa ja joka kertaa sieltä nousee uusia juttuja ja näkökulmia. Aina oppii jotakin uutta ja siksi Cynefin on mielestäni todella kiinnostava.

sense-making_pakka

Miksi Topaasia – pakka Sense-making tehtiin ja mihin se on tarkoitettu?

Timo: Ajatuksena oli pitkälti, että saadaan kompleksisiin systeemeihin ja Cynefiniin liittyviä termejä tutuiksi. Pakka on mielestäni kiinnostava keino tuoda kompleksisuuteen liittyviä asioita näkyväksi ja yhdessä makusteltavaksi, joka voi mielestäni johtaa siihen että asiat alkavat näkyä eri tavalla ihmisten käytännöissä.

Joonas: Just näin. Sense-makingiin liittyvien asioiden käsittelyn mahdollistamiseen. Sanoitukset korteissa on sellaisia, jotka kaivelevat asioita vähän syvemmältä.

Timo: Myös ei-niin-varmojen, ristiriitaisten ja sotkuiselta tuntuvien asioiden näkyväksi tekemiseen.

Miksi pakan neljä maata ovat juuri Kriisihallinta, Ristiriidat uskomusten ja todellisuuden välillä, innovointi, järjestys ?

Joonas: Nämä tulevat pitkälti Cynefinistä. Kausaliteetti on järjestys, innovointi on kompleksisuutta, kriisihallinta kaoottista domainia ja ristiriidat uskomusten ja todellisuuden välillä Cynefinin keskikohtaa missä ollaan hämmennyksen ja aporian maailmassa.

sense_making_kortit


Joonas: Nyt kun olen päässyt pelaamaan pakalla on omaksi lempiteemaksi noussut ristiriidat uskomusten ja todellisuuden välillä ja olen huomannut, että siinä teemassa olevat toteamukset ovat erityisen pysäyttäviä itselle.

Mistä voi kuulla lisää Sense-makingista?

Lisätietoja

Suosittelemme kuuntelemaan Timon puheen vuoden 2020 ScanAgile konferenssissa aiheesta “Cynefin Framework applied to Conflict Resolution”: https://youtu.be/vtzpbOAEpSw



Lisää tietoa Reveilleristä osoitteessa https://www.reveiller.fi/