Gälliwashere Oy 4 vuotta!

Aika juoksee. 21.11.2014 on gälliwashere Oy:n syntymäpäivä ja se meni tänä vuonna huristen ohi päivittäisen tekemisen jaloissa. Ollaan tultu pitkälle siitä, kun edesmenneessä Jyväskylän Protomossa litkittiin erinomaista alkoholitonta Lapin kultaa ja ideoitiin “3 tähden brändikeijun seikkailupeliä”.

Tuosta brändikeijusta (jolla oli tummat aurinkolasit, sänki ja nortti huulessa) muotoutui liiketoiminnan kehittämisen merirosvolautapeli nimeltä Topaasia. Lautapeli kestää 4 tuntia ja on aina fasilitoijan vetämä pelisessio. Se oli ja on siis palvelutuote.

Tästä lautapelistä muotoutui asiakkaiden ajatuksista, toiveista ja lukuisten kokeilujen kautta lyhyempi ja tiiviimpi peli, jolla käsitellä brändiä. Syntyi Topaasia – markkinointikorttipeli. Pelillä pystyi tunnissa käsittelemään markkinointia, mutta säännöt olivat niin monimutkaiset, että se vaati käytännössä ohjeistetun pelisession tai koulutuksen, jotta sitä pystyi käyttämään. Tätä lähdettiin kehittämään suuntaan, että asiakas voi vain tilata pelin meidän verkkokaupasta ja kaikki toimii kivasti ilman suurempia ohjeistuksia.

Ensimmäiset Topaasia korttipelit pakattiin VHS laatikoihin, jotka käytiin hakemassa videodivarista. Sisälle suihkautettiin hajuvettä tavoitteena saada aikaan “WOW” -efekti. Sittemmin ollaan opittu, että kokonaisvaltaisen asiakaskokemuksen luomiseksi tämä ei vielä riitä vaan tarvitaan vähän muutakin, esimerkiksi helppo käyttöönotto.

Aloimme yksinkertaistamaan sääntöjä, kasaamaan tukimateriaalia eli parempia ohjeistuksia, sanoittamaan arvolupausta, tuottamaan materiaalia verkkoon ja tekemään pelejä erilaisiin teemoihin. Markkinointipakan (Marketing Health Check) jälkeen tehtiin Myynti (Sales Aid Kit) minkä jälkeen versiot Yhdessä johtaminen ja Asiakaskokemus.

Ja tämä tapahtui niin sanotusti rinkka selässä myyntikenkien pohjia kuluttaen. Kuluu ne kengät vieläkin.

Tässä meni 2 vuotta. Mitä tapahtui seuraavan kahden vuoden aikana?

Nyt Topaasia® – pelejä on useisiin eri aiheisiin. Se on helppo tapa mahdollistaa tiimille itsevetoiset kehityssessiot ja valmentajafasilitaattorin työkalupakin ehdoton must-työkalu. Se on T-kirjainta rimmataksemme tunnin työkalu tehokkaaseen tiimityöskentelyyn.

Pelejä on myös englanniksi (ja pian ruotsiksi) ja niitä on myyty myös ulkomaille. Vientiä siis!
Kaikki pakat löytyvät verkkokaupastamme.

Useimmiten pelien hyödyntämisen tavat liittyvät seuraavien teemojen käsittelyyn:

– liiketoiminnan/markkinoinnin/asiakaskokemuksen/myynnin kehittäminen
– toiminnan sujuvoittaminen
– sisäisen yhteistyön parantaminen
– projektin onnistuminen
– oppiminen ja jatkuva kehittyminen

Topaasia – pelejä on käytössä yli 200 suomalaisessa organisaatiossa. Asiakkaamme ovat fiksuja ja antavat hyvää, mutta myös iloksemme korjaavaa palautetta. Osa käyttää pelejä sisäisesti tiimien kesken projektien eri vaiheissa, osa järjestää jatkuvan kehittämisen  työpajoja ja osa vetää tiimien kehityskeskusteluja ja kuukausipalavereja niillä. Osa käyttää omien asiakkaidensa kanssa erilaisissa yhteistyöpalavereissa ja valmennuksissa. 

Olemme kokeilleet ja testanneet erilaisia tiedonkeruutapoja ja järjestelmiä tiimien oppimisen ja oppivan organisaation tehostamiseksi Topaasia pelien yhteydessä. Näistä mikään ei ole lähtenyt lentoon, mutta näistä on opittu sitä varten, mitä seuraavaksi tehdään. Olemme myös kokeilleet paljon erilaisia tapoja kiteyttää Topaasiasta syntyvä keskustelusessio mahdollisimman sujuvaksi.

Mitä on tulossa?

Digitaalisen fasilitoinnin työkalu Topaasia – tyylillä! Sillä vedät retron, työpajan, kehityssession, tai projektipalaverin eri pisteissä oleville tiimeille ohjatusti, pelillisesti ja sujuvasti päätyen konkreettisiin toimenpiteisiin, kuten fyysisillä Topaasia-korteilla. 

Pian on tulossa myös uusia pakkoja, kuten kokeilut ja liiketoiminnan kehittäminen. Enemmän englanninkielisiä Topaasia® – kokonaisuuksia, sekä ensimmäinen ruotsinkielinen Topaasia-pakka.

Mitä on opittu?

Opittu on vaikka ja mitä, mutta muutamia yleisiä pointteja listataksemme:

  • Jatkuva perusasioiden ylläpito ja läpikäynti. Mitä on myynti? Mitä kassavirta sanoo? Näitä on hyvä seurata viikoittain yhdessä tiiviisti, jotta ei synny vääriä mielikuvia ja odotuksia.
    .
  • Ihmisten ongelmat, “people problems” ovat melko samanlaisia toimialasta ja tiimistä riippumatta. Siksi Topaasia toimii niin erilaisissa konteksteissa. Ihmiset haluavat töissä:

-tulla kuulluksi
-päästä vaikuttamaan omaan työhönsä

-purkaa pahaa oloa tai käsitellä sitä
-nähdä edistymistä ja tehdä päätöksiä etenemisestä yhdessä työkavereiden kanssa.
-selkeyttä siihen, mitä on tulossa tai mikä on tilanne.
-jonkinlaiset selkeät pelisäännöt oman tiimin tai ryhmän toimintaan.
-tietää “miksi” asioita tehdään.
-kuulla muita ja oppia heidän kokemuksistaan.
-tasavertaista kohtelua

  • Wanha viisaus “kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen viestintään” on melko totta. Vaikka Slackit ja muut mukavat tekevät viestinnästä nopeampaa kuin koskaan, se tekee myös ajattelun kokemuksemme mukaan laiskemmaksi ja reaktiivisemmaksi. Olemme huomanneet ilmiön, että molemmat meistä ovat joutuneet toteamaan “olipa virhe avata slack vielä illalla”. Slackissa oleva purkaus tai ongelma valtaa kognitiivisen avaruuden ja aika, mikä illalla tulisi käyttää rentoutumiseen ja perheeseen, meneekin työasioiden puolelle.
    .
  • Ylläolevaan liittyen, oman pään kasassa pito on yrittäjille, mutta varmasti myös kaikille tietotyöntekijöille tärkeää. Millainen elämäsi on yleisesti? Onko kokonaisuus ja hyvät tavat kasassa? Osaatko käsitellä stressiä? Meneekö päivä somemyrskyssä ja todo-listaflipperissä vai keskittyneessä tekemisessä? Pystytkö rentoutumaan palautumisen hetkellä, jotta voit painaa kaasua tekemisen hetkinä?
    .
  • Kirjojen lukeminen on melko hyvä juttu.

Kiitos tämän tiiviin ja poukkoilevan synttärihistoriikin lukemisesta!

Mikäli mieleesi heräsi joku hurja ajatus, niin kerro siitä mailitse tai soita suoraan Jussi ”Galla” Gallalle numeroon 040-0246626.

Topaasia®-hyötypelejä saa verkkokaupastamme
Mikäli et usko, että jollain hyötykorttipelillä saa mitään järkevää aikaan, niin et ole välttämättä ajatuksesi kanssa yksin. Silloin suosittelemme lukaisemaan asiakkaidemme sensuroimattomia tarinoita tai pyytämään pelimiestä Topaasia®-pelejä livenä.